menu

Przepis na idealny rosół drobiowy

Przepis na idealny rosół 

 

Rosół! Temat rzeka! W naszym kraju to danie traktowane jest jako dobro narodowe! Leczy smutki, niestrawność, grypę i przeziębienie. Polecana jest w każdym wieku. Nie znam osoby która nie lubi tej zupy! Znam natomiast chyba z 500 przepisów na idealny rosół. Każdy z tych pochodzi z innego rejonu Polski. Wy na pewno też macie swoją ulubioną recepturę.

 

Przepis na idealny rosół to głównie najlepsze składniki

 

Pamiętajcie, że najważniejsze w rosole są składniki, dlatego warto zaopatrzyć się w wiejską kurę. Gdzie ją znaleźć? Najlepiej wybrać się na najbliższy bazarek i popytać. Prawdziwa wiejska kura ma inny lekko żółty kolor skory, niż drób przemysłowy. Poza tym kolor mięsa jest ciemniejszy, bardziej jak w dziczyźnie. Na moim bazarku przy ulicy Broniewskiego na warszawskich Bielanach płacę 25 zł za sztukę. Wolę sobie nadmiar zamrozić, niż raczyć się kurczakami z supermarketu. 

 

Dobrze także mieć warzywa ze sprawdzonego źródła, ja zaopatruję się u swojego dziadka, który ma gospodarstwo rolne we wsi Bramki koło Błonia. Wy poszukajcie warzyw na tym samym bazarku, na którym na codzień kupujecie, upieczecie 2 pieczenie na jednym ogniu.

 

Kiedy już masz te składniki to połowa sukcesu 🙂 Następną rzeczą którą wpływa na smak, jest podprażenie przypraw na patelni. Uwalniają one swoje olejki eteryczne i korzystnie wpływają na aromat zupy. Warto także przyrumienić z przyprawami cebulę.

Przepis na idealny rosół krok po kroku poniżej: 

 

  • Pół wiejskiej kury rosołowej 
  • 5 średnich marchewek 
  • ćwiartka selera
  • 2 pietruszki
  • 20 cm zielonej części pora
  • 1 nieobrana przypalona cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka soli
  • 3 litry wody

 

Do 5 litrowego garnka wlej 3 litry wody, włóż kurę wsyp pół łyżki soli i gotuj 60 minut na wolnym ogniu. Oczywiście jeśli dodacie jeszcze kawałek wołowiny typu pręga lub szponder to na pewno zupie nie zaszkodzi 😉

 

Kiedy na wywarze pojawią się szumowiny ściągnij je łyżką.

 

Po godzinie do wywaru dodaj delikatnie podprażone przyprawy na patelni.

 

Następnie dodaj resztę składników i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

 

SMACZNEGO!

 

Wideo z przepisem ROSÓŁ

 

18 odpowiedzi na “Przepis na idealny rosół drobiowy”

  1. stefan pisze:

    Ja oprócz tych wypisanych składników dodaję cząstkę kapusty włoskiej i kilka prawdziwków suszonych , których w tym roku było nadmiar. Paluszki lizać aż do łokci

  2. Iwona pisze:

    Przepraszam, ale dla mnie prawdziwy rosół to ten bez ziela angielskiego i liści laurowych. Taki przygotowywała moja babcia, taki gotuje moja mama i cała jej rodzina i taki gotuje ja.
    Z dodatkiem liścia i ziela to prawie krupnik, tylko bez kaszy : /

    • Jakub Kuroń pisze:

      Każdy ma swój przepis, ja robię z liściem i zielem angielskim. Niektórzy robią z dodatkiem kapusty, mi to nie pasuje. Nie będę się spierał bo to nie ma sensu. Natomiast nie ma czegoś takiego jak “prawdziwy” rosół, czy inne danie. Musiałby być jakiś przepis-wzór (niczym metr z Sevres) a takiego nie ma.

      Pozdrawiam

  3. Leszek pisze:

    U mnie podobnie ale tylko 3 marchewki izamiast tymianku daje lubczyk i kawałek chudego mięsa wołowego.

  4. Jolanta pisze:

    Witam, nie będę polemizować co do przypraw bo te każdy daje według upodobań. Mogę tylko dodać, że ja gotuję rosół na kilku rodzajach mięsa. Daje mięso kurczaka, wołowinę i albo mięso indyka albo kaczki ( co w danej chwili jest dostępne).

    • Jakub Kuroń pisze:

      Jolanta,

      To jest przepis na bazie kury rosołowej. Uwielbiam też z dodatkiem pręgi wołowej. A najbardziej gęsi lub kaczki ale żona nie przepada ma jakiś uraz z dzieciństwa 😉

  5. Dolores pisze:

    ja tez osobiscie uwazam,ze ziele i listek plus czosnek to juz wywar do galarety, a nie do rosolu natomiast lubczyk jak najbardziej.Tradycyjny rosol to jest dobranie kilku odpowiednich kawalkow roznorodnego miesa i wloszczyzna.Smacznego!!!

    • Jakub Kuroń pisze:

      Dolores,

      Rosół jest i będzie zawsze tematem indywidualnym. Jak to się mówi “ile osób tyle rosołów”. I coś w tym jest, nigdy nie dostałem tylu wiadomości, co w sprawie rosołu. Dlatego ta zupa jest zupą narodową, każdy ma swój przepis idealny 🙂

      Pozdrawiam

  6. Grazyna pisze:

    Ja do rosołu warzywa dodaję na około 25 minut przed końcem gotowania i troszke mniej niz w Pana przepisie ..Próbowałam różne sposoby ,ten sposób dla mnie jest najlepszy .

  7. Gosia Hoogvliet pisze:

    Ja zaś do rosołu dodaję wiązkę kopru,pewnie dlatego że go uwielbiam. A tak to robię rosołek identycznie jak ty. Pozdrawiam serdecznie.

  8. Paula pisze:

    Ja dodaję obranego buraka, którego wyciągam odrazu jak tylko się rosół zagotuje, wtedy uzyskuję ładny, żółty kolor. Nie można gotować z burakiem, bo zrobi się różowy…

  9. jardra1 pisze:

    Witam Może to herezja ale polecam do rosołu dodać parę kropel sosu rybnego pogłębia smak. Pozdrawiam

    • Jakub Kuroń pisze:

      Dlaczego herezja, jesteśmy otwarci na nowe doznania smakowe. Mam w domu sos rybny, wypróbuje następnym razem.

      Warto eksperymentować: ja dodaję różne składniki kiedy chcę coś zmienić. Kiedyś dodałem kawałek skórki od parmezanu i miał fajny serowy posmak.

      Albo zamiast cebuli i natki palony imbir i kolendrę, wyszło pyszne 🙂

      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *