menu

Przepis na idealny rosół

Przepis na idealny rosół 

 

Rosół! Temat rzeka! W naszym kraju to danie traktowane jest jako dobro narodowe! Leczy smutki, niestrawność, grypę i przeziębienie. Polecana jest w każdym wieku. Nie znam osoby która nie lubi tej zupy! Znam natomiast chyba z 500 przepisów na idealny rosół. Każdy z tych pochodzi z innego rejonu Polski. Wy na pewno też macie swoją ulubioną recepturę.

 

Przepis na idealny rosół to głównie najlepsze składniki

 

Pamiętajcie, że najważniejsze w rosole są składniki, dlatego warto zaopatrzyć się w wiejską kurę. Gdzie ją znaleźć? Najlepiej wybrać się na najbliższy bazarek i popytać. Prawdziwa wiejska kura ma inny lekko żółty kolor skory, niż drób przemysłowy. Poza tym kolor mięsa jest ciemniejszy, bardziej jak w dziczyźnie. Na moim bazarku przy ulicy Broniewskiego na warszawskich Bielanach płacę 25 zł za sztukę. Wolę sobie nadmiar zamrozić, niż raczyć się kurczakami z supermarketu. 

 

Dobrze także mieć warzywa ze sprawdzonego źródła, ja zaopatruję się u swojego dziadka, który ma gospodarstwo rolne we wsi Bramki koło Błonia. Wy poszukajcie warzyw na tym samym bazarku, na którym na codzień kupujecie, upieczecie 2 pieczenie na jednym ogniu.

 

Kiedy już masz te składniki to połowa sukcesu 🙂 Następną rzeczą którą wpływa na smak, jest podprażenie przypraw na patelni. Uwalniają one swoje olejki eteryczne i korzystnie wpływają na aromat zupy. Warto także przyrumienić z przyprawami cebulę.

Przepis na idealny rosół krok po kroku poniżej: 

 

  • Pół wiejskiej kury rosołowej 
  • 5 średnich marchewek 
  • ćwiartka selera
  • 2 pietruszki
  • 20 cm zielonej części pora
  • 1 nieobrana przypalona cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 12 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża łyżka soli
  • 3 litry wody

 

Do 5 litrowego garnka wlej 3 litry wody, włóż kurę wsyp pół łyżki soli i gotuj 60 minut na wolnym ogniu. Oczywiście jeśli dodacie jeszcze kawałek wołowiny typu pręga lub szponder to na pewno zupie nie zaszkodzi 😉

 

Kiedy na wywarze pojawią się szumowiny ściągnij je łyżką.

 

Po godzinie do wywaru dodaj delikatnie podprażone przyprawy na patelni.

 

Następnie dodaj resztę składników i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

 

SMACZNEGO!

 

Wideo z przepisem ROSÓŁ

 

Summary
Published On

2 odpowiedzi na “Przepis na idealny rosół”

  1. stefan napisał(a):

    Ja oprócz tych wypisanych składników dodaję cząstkę kapusty włoskiej i kilka prawdziwków suszonych , których w tym roku było nadmiar. Paluszki lizać aż do łokci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję