Przepis
RybyTarty, quiche i zapiekanki
Szwedzkie gratin z łososia
Składniki
- 600 g filetu z łososia ze skórą
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 1,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 50 g masła pokrojonego na małe kawałki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filet z łososia dopraw oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Upiecz w 200°C przez 20-25 minut. Poczekaj aż trochę ostygnie i usuń skórę i porwij za pomocą widelca na małe kawałki. W misce ubij za pomocą rózgi jajka, mleko, musztardę, koperek, cukier oraz łyżeczkę soli. W naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem wrzuć 1/3 ziemniaków. Posyp połową łososia, powtórz warstwy, kończąc na ziemniakach. Wlej mieszaninę i posyp kawałkami masła oraz posyp obficie pieprzem. Naczynie nakryj folią aluminiową. Piecz przez 45 minut w 180°C po czym odkryj folię i piecz jeszcze 20 minut, do uzyskania rumianego koloru.