Ciasta i ciastka
Ciasto Salceson
Składniki
Składniki: (na blachę o wym. 20x30 cm )
3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
cukier wanilinowy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ponadto:
4 duże jabłka
1 szklanka orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.