X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto Salceson

Składniki

Składniki: (na blachę o wym. 20x30 cm )

3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
cukier wanilinowy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ponadto:

4 duże jabłka
1 szklanka orzechów włoskich

Sposób przyrządzania


Orzechy posiekać. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę. Dodać jabłka z orzechami i ponownie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę. Wstawić do piekarnika i piec 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wyjąć i wystudzić, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub oblać polewą.

Polewa:

100 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła

Śmietankę i masło zagotować w garnuszku. Odstawić na bok. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również