X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Ocet domowy – owocowy

Składniki

resztki owoców
resztki wina

Sposób przygotowania

Przyrządzamy go ze wszystkich owoców używanych w gospodarstwie domowym – jabłek, gruszek, śliwek itp. Co ważne do sporządzenia octu możemy używać gniazd nasiennych i obierek, czyli wszystkiego czego nie wykorzystamy do spożycia. Pod warunkiem, że są to części zdrowe – nie spleśniałe. Także resztki niewypitego wina stanowią świetny składnik octu. U dobrej gospodyni powinien znajdować się przewiązany gazą słój z letnią wodą, w którym resztki owoców zamieniają się w ocet winny. Z takiego słoja możemy czerpać przez cały rok uzupełniając go sukcesywnie owocami i co jakiś czas przegotowaną wodą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również