X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa pomidorowa z koncentratu

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • 125 ml śmietany
  • sól, pieprz,
  • ew. 2 łyżki masła
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przygotowania

Na patelni przesmażamy koncentrat pomidorowy, stale mieszając żeby się nie przypalił. Jeśli używamy zwykłej patelni, a nie teflonowej, to dodajemy masło. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki lub trzemy na tarce. Do garnka z wywarem dodajemy przesmażony koncentrat, marchewkę i gotujemy 15-20 minut, aż marchewka zmięknie. Przyprawiamy. Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z makaronem lub ryżem. W wersji bardziej wykwintnej możemy dodać małą puszkę rozdrobnionych pomidorów w zalewie. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również