Przepis
Składniki
- 2 l wywaru lub wody
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- natka pietruszki
- 125 ml śmietany
- sól, pieprz,
- ew. 2 łyżki masła
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przygotowania
Na patelni przesmażamy koncentrat pomidorowy, stale mieszając żeby się nie przypalił. Jeśli używamy zwykłej patelni, a nie teflonowej, to dodajemy masło. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki lub trzemy na tarce. Do garnka z wywarem dodajemy przesmażony koncentrat, marchewkę i gotujemy 15-20 minut, aż marchewka zmięknie. Przyprawiamy. Przed podaniem zabielamy zupę śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z makaronem lub ryżem. W wersji bardziej wykwintnej możemy dodać małą puszkę rozdrobnionych pomidorów w zalewie. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.