Zupy
Zupa jarzynowa
Składniki
- 1,5 l wywaru lub wody
- 4 średnie ziemniaki
- 2 cebule
- 3 średnie marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g fasolki szparagowej – może być mrożona
- 250 g włoskiej kapusty
- 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
- 4 łyżki masła lub oliwy
- sól
- ew. 2–3 kostki rosołowe
Sposób przygotowania
Możemy dodać fasolę gotowaną lub z puszki, cząstki kalafiora lub brokuła, cukinię, pół łyżeczki suszonej bazylii, ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu, liść laurowy. Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler i fasolkę szparagową, smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy cukinię, poszatkowaną kapustę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i wrzucamy pokrojone pomidory. Zalewamy wywarem. Teraz możemy dodać ewentualnie kalafiory, brokuły, fasolę. Wkładamy do zupy zioła w saszetce i wszystko razem gotujemy 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku. Jest to przepis na gęstą całoroczną zupę jarzynową. W podobny sposób możemy gotować lekką zupę z warzyw wiosennych. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.