X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDróbWielkanoc

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu to kapitalny pomysł na zagospodarowanie tzw. „resztek”. Zwłaszcza, że rosół króluje na naszym stole i przygotowujemy go raz w tygodniu. Trzeba zatem mieć w zanadrzu kilka pomysłów na przerobienie mięsa oraz warzyw, które zostają po ugotowaniu tej zupy. W sumie pomysłów jest wiele krokiety, smarowidło na chleb czy farsz do pierogów. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie pasztetu z mięsa z rosołu. Podana ilość składników wystarczy na dwie duże foremki, zazwyczaj jedną zjadamy od razu, drugą mrozimy.

Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu

Składniki:

  • tuszka kurczaka 1,5 kg np. rosołowego
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 jajka
  • 1 kajzerka
  • słoiczek musztardy malinowej, ja sięgam po Roleskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz
Dodatkowo do foremek:
  • miękkie masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kurczaka podziel na elementy. Do dużego garnka włóż obrane warzywa, kawałki mięsa i opaloną cebule. Następnie składniki zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotuj na małym ogniu 3-4 godziny.

Krok 2:

Następnie odcedź składniki, warzywa i mięso wykorzystaj do pasztetu. Z rosołem nie powinno być problemu, część zazwyczaj zjadamy od razu, następnego dnia robimy pomidorową, ogórkową lub inną zupę. Następnie na oleju roślinnym podsmażam dwie pozostałe cebule pokrojone w grube pióra oraz całe ząbki czosnku. Pamiętaj, że dla głębokiego smaku cebula powinna być ciemnozłota. Kiedy mięso ostygnie obieram je z skóry, kości i chrząstek. Kurczaka, warzywa i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce na drobnych oczkach .

Krok 3:

Następnie miski z farszem wbij jajka, dodaj namoczoną, odciśniętą bułkę, musztardę oraz przyprawy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Musztarda malinowa z pewnością doda owocowego aromatu, za którym przepadają dzieciaki.

Krok 4:

Całość dokładnie wyrób i przełóż do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej,  posmarowanej miękkim masłem i obsypanych bułką tartą. Wierzch wygładź wierzchem łyżki, delikatnie posmaruj wodą np. pędzelkiem. Następnie pasztety wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni „góra-dół” piecz  80-90 minut.

Zapewniam Was, że ten przepis to gwarancja pysznego, delikatnego pasztetu. Z pewnością nigdy już nie sięgniecie po kupny pasztet z niesprawdzonym składem.

Na koniec wypada mi życzyć smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Robiłam ten pasztet i zjadłam w 2 dni.Cos pysznego,super delikatny z pomidorem lub ogórkiem.Samo zdrowie beż konserwantow

  2. Czy moge uzyc garści mrozonych zblendowanych malin, jeśli nie mam musztardy malinowej?

    • Mrożonych, czy świeżych malin nigdy nie dodawałem, ale jak zdecydujesz się wypróbować ten sposób to daj koniecznie znać jaki jest efekt. Ale przeczuwam, ze pyszny 🙂

  3. Jutro będę piekła pasztet z Panskiego przepisu. Mam pytanie. W moim mieście nigdzie nie ma dostępnej musztardy malinowej. Czy mogę użyć na przykład miodowej i do tego dodać żurawinę że słoik, taką do mies? Nie chciałabym zepsuć wykwintnego smaku pasztetu. Pozdrawiam serdecznie.

  4. Super przepis ! Pasztet przepyszny i najważniejsze ze po rosole nie został nawet ślad ! Do dzieła #niemarnujejedzenia

Sprawdź również