Boże NarodzenieDróbWielkanoc
Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu
Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu to kapitalny pomysł na zagospodarowanie tzw. „resztek”. Zwłaszcza, że rosół króluje na naszym stole i przygotowujemy go raz w tygodniu. Trzeba zatem mieć w zanadrzu kilka pomysłów na przerobienie mięsa oraz warzyw, które zostają po ugotowaniu tej zupy. W sumie pomysłów jest wiele krokiety, smarowidło na chleb czy farsz do pierogów. Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie pasztetu z mięsa z rosołu. Podana ilość składników wystarczy na dwie duże foremki, zazwyczaj jedną zjadamy od razu, drugą mrozimy.
Pasztet drobiowy z mięsa z rosołu
Składniki:
- tuszka kurczaka 1,5 kg np. rosołowego
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 jajka
- 1 kajzerka
- słoiczek musztardy malinowej, ja sięgam po Roleskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
Dodatkowo do foremek:
- miękkie masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kurczaka podziel na elementy. Do dużego garnka włóż obrane warzywa, kawałki mięsa i opaloną cebule. Następnie składniki zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotuj na małym ogniu 3-4 godziny.
Krok 2:
Następnie odcedź składniki, warzywa i mięso wykorzystaj do pasztetu. Z rosołem nie powinno być problemu, część zazwyczaj zjadamy od razu, następnego dnia robimy pomidorową, ogórkową lub inną zupę. Następnie na oleju roślinnym podsmażam dwie pozostałe cebule pokrojone w grube pióra oraz całe ząbki czosnku. Pamiętaj, że dla głębokiego smaku cebula powinna być ciemnozłota. Kiedy mięso ostygnie obieram je z skóry, kości i chrząstek. Kurczaka, warzywa i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce na drobnych oczkach .
Krok 3:
Następnie miski z farszem wbij jajka, dodaj namoczoną, odciśniętą bułkę, musztardę oraz przyprawy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Musztarda malinowa z pewnością doda owocowego aromatu, za którym przepadają dzieciaki.
Krok 4:
Całość dokładnie wyrób i przełóż do aluminiowych blaszek lub do formy keksowej, posmarowanej miękkim masłem i obsypanych bułką tartą. Wierzch wygładź wierzchem łyżki, delikatnie posmaruj wodą np. pędzelkiem. Następnie pasztety wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni „góra-dół” piecz 80-90 minut.
Zapewniam Was, że ten przepis to gwarancja pysznego, delikatnego pasztetu. Z pewnością nigdy już nie sięgniecie po kupny pasztet z niesprawdzonym składem.
Robiłam ten pasztet i zjadłam w 2 dni.Cos pysznego,super delikatny z pomidorem lub ogórkiem.Samo zdrowie beż konserwantow
Czy moge uzyc garści mrozonych zblendowanych malin, jeśli nie mam musztardy malinowej?
Mrożonych, czy świeżych malin nigdy nie dodawałem, ale jak zdecydujesz się wypróbować ten sposób to daj koniecznie znać jaki jest efekt. Ale przeczuwam, ze pyszny 🙂
Jutro będę piekła pasztet z Panskiego przepisu. Mam pytanie. W moim mieście nigdzie nie ma dostępnej musztardy malinowej. Czy mogę użyć na przykład miodowej i do tego dodać żurawinę że słoik, taką do mies? Nie chciałabym zepsuć wykwintnego smaku pasztetu. Pozdrawiam serdecznie.
Tak może tylko to będzie zupełnie inny przepis.
Pasztet przepyszny
Dziękuję, za komentarz!
Super przepis ! Pasztet przepyszny i najważniejsze ze po rosole nie został nawet ślad ! Do dzieła #niemarnujejedzenia