Przepis
Sałatki
Sałatka z sosem jogurtowym
Składniki
- 800 g pomarańczy
- 300 g truskawek
- 200 g kulek wydrążonych z arbuza lub melona
- 400 ml jogurtu
- cukier waniliowy
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Cząstki pomarańczy dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Właściwie do sałatek owocowych dobrze jest usunąć z pomarańczy nie tylko białe włókna, ale również, tzw.: albedo, czyli wewnętrzne skórki. Truskawki myjemy, osączamy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy na połówki. Jogurt ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Sos podajemy osobno, natomiast wszystkie owoce przekładamy razem do miski, mieszamy i schładzamy. Taką sałatkę możemy oczywiście podać znacznie efektowniej, a mianowicie w wydrążonych połówkach melona, arbuza, czy w przekrojonych na pół i wydrążonych pomarańczach.