Przepis
Owoce morzaPotrawy z grilla
Szaszłyk z krewetek
Składniki
Na jedną osobę:
- 4 duże krewetki królewskie
- gałązki świeżego koperku
- 20 g oliwy
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 filecik anchois
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 20 ml oliwy
- 20 ml brandy lub koniaku
- pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Krewetki obieramy ze skorupek, usuwamy z nich czarną żyłkę i płuczemy w wodzie, osuszamy na papierowym ręczniku. Nadziewamy krewetki na patyczki (wszystkie 4 sztuki) i pędzelkiem smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy, obracając przez 6-10 minut. Przygotowujemy sos. Na połowie masła i łyżeczce oliwy smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dolewamy brandy. Z resztą masła ucieramy anchois i dodajemy je do sosu. Dolewamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Sos wylewamy na ogrzany talerze. Na sosie układamy szaszłyka i dekorujemy gałązkami koperku. Możemy zagryzać moczonymi w sosie grzankami.