Przepis
Potrawy z grillaWarzywa faszerowane
Ziemniaki faszerowane grzybami i serem
Składniki
- 8 dużych młodych ziemniaków
- 10 dag świeżych leśnych grzybów (mogą być z solanki lub mrożone)
- 5 dag wędzonej szynki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 5 dag żółtego sera
Sposób przygotowania
Grzyby i cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle do miękkości, pod koniec duszenia dodajemy pokrajaną w cienkie paski szynkę. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki. Ścinamy ziemniakom cienki plaster a większą część ziemniaka drążymy łyżeczką. W wydrążone miejsce wkładamy farsz grzybowy, na wierzch kładziemy kawałek sera i przykrywamy ściętym uprzednio plastrem ziemniaka. Zawijamy w posmarowaną folię aluminiową i grillujemy w średniej temperaturze około 10 minut. Smacznego