Boże NarodzenieDania głównePierogi i kluski
Pierogi w kruchym cieście
Składniki
Ciasto
-350 g mąki pszennej (ok. 2 szklanek)
-30 g mąki ziemniaczanej
-150 g masła
-sól
Farsz
-1 cebula
-250 g kapusty kiszonej
-100 g pieczarek
-30 ml oleju
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy wcześniej farsz: krótko gotujemy posiekaną kiszoną kapustę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, cebulę siekamy w kostkę. Przesmażamy na oleju cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Mieszamy razem kapustę, cebulę, pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Przystępujemy do przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, masło i sól. Siekamy nożem, a na koniec zagniatamy ciasto rękami. Jeżeli jest za twarde można dodać odrobinę śmietany lub nawet wody. Rozwałkowujemy ciasto dość grubo, nawet do 5 mm. Wykrawamy spore krążki: 10-15 cm średnicy. Nakładamy na każdy krążek farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i układamy pierogi bezpośrednio na blasze. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajem. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200ºC.