X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Pierogi ruskie Kuby

Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 250 ml gorącej wody
  • sól
Farsz:
  • 250 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
  • 250 g białego twarogu, rozdrobnionego
  • 50 g rokpola lub lazura, rozdrobniony
  • 100 g słoniny, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać gorącą wodę, połączyć mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą. Z ciasta uformować kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć folią spożywczą i zostawić na pół godziny. Ciasto uformować w płaski placek, położyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać z niego kółka, nakładać farsz i skleić brzegi pierogów. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż słoninę. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę z czosnkiem, smaż aż będą ciemnozłote. Schłodzone składniki wymieszaj z ziemniakami, twarogiem i rokpolem. Dopraw solą i pieprzem. Ulep kulki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również