Przepis
Przekąski na ciepłoWieprzowina
Wątróbka wieprzowa duszona z jabłkami
Składniki
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 4 ziemniaki
- 4 jabłka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy gotujemy bez obierania przez 20 minut. Następnie odcedzamy je, obieramy, kroimy w talarki lub ćwiartki i obsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Wątróbkę myjemy, osuszamy, czyścimy i kroimy na kawałki, smażymy na pozostałej części oleju. Pod koniec dodajemy jabłka – obrane, pokrojone na kawałki, bez gniazd nasiennych oraz rozgnieciony czosnek. Dusimy razem przez 5 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki i dusimy razem jeszcze 10– 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.