X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWielkanocWieprzowina

Szynka świąteczna z goździkami

Składniki

  • 1 cała szynka z kością 5– 6 kg
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3-4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • kilkanaście goździków
Do peklowania
  • 10 g saletry, 10 g cukru, 100 g soli
  • do mieszanki peklującej gotowej (bierzemy 120 g gotowej mieszanki) lub przygotowanej przez nas, dodajemy: 20 g przypraw: pieprz, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, kolendrę, gorczycę, itp.

Sposób przyrządzania

W wodzie zagotowujemy wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Przecedzamy i po ostudzeniu zalewamy szynkę w kamiennym lub szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 14 dni. Naczynie stawiamy w chłodnym miejscu, przykrywamy i obracamy raz dziennie na drugą stronę. Po wyjęciu z zalewy szynkę myjemy, osuszamy. Skórę na powierzchni nacinamy w ozdobną kratkę i w miejsca przecięć wbijamy goździki, Oprószamy szynkę kminkiem i wkładamy do rondla. Zalewamy wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta i w pierwszej fazie gotujemy zwiększając płomień, gdy woda już się gotuje zmniejszamy go. Gotujemy ją 2-3 godziny, licząc 40 minut na każdy kilogram szynki, dodajemy w trakcie gotowania główkę czosnku, miód i cebulę. Szynka nie powinna być za miękka, gdyż wtedy będzie się źle kroiła. Tak przygotowaną szynkę możemy podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno (wtedy kroimy cieńsze plastry). Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć sosów i chrzanu, przygotowanych specjalnie dla naszego smakołyku. Na wywarze możemy przyrządzić żurek, biały lub czerwony barszcz.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również