Dania główneWielkanocWieprzowina
Szynka świąteczna z goździkami
Szynka świąteczna z goździkami to świetna propozycja przyrządzenia szynki wieprzowej. I idealna będzie nie tylko w święta, ale upieczona w niedzielę genialnie sprawdzi się jako poniedziałkowy lunch w pracy. Zapraszam, przepis poniżej:
Szynka świąteczna z goździkami
Składniki:
- 1 cała szynka wieprzowa z kością 5– 6 kg
- 1 łyżeczka kminku
- 3-4 cebule
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- kilkanaście goździków
Do peklowania
- 10 g saletry, 10 g cukru np. białego, 100 g soli
- do mieszanki peklującej gotowej (bierzemy 120 g gotowej mieszanki) lub np. przygotowanej przez nas, dodajemy: 20 g przypraw: pieprz, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, kolendrę, gorczycę, itp.
Przygotowanie:
Krok 1:
W wodzie zagotuj wszystkie składniki konieczne do peklowania szynki. Przecedź i po ostudzeniu zalej szynkę w kamiennym lub np. szklanym naczyniu. Peklowanie takiej dużej szynki powinno trwać nawet 14 dni. Naczynie postaw w chłodnym miejscu, przykryj i obracaj raz dziennie na drugą stronę.
Krok 2:
Po wyjęciu z zalewy szynkę umyj i osusz. Skórę na powierzchni natrzyj w ozdobną kratkę i w miejsca przecięć wbij goździki. Oprósz szynkę kminkiem i włóż do rondla. Zalej wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta i w pierwszej fazie gotuj zwiększając płomień, gdy woda już się zagotuje zmniejsz go.
Krok 3:
Gotuj ją 2-3 godziny, licząc 40 minut na każdy kilogram szynki, dodaj w trakcie gotowania główkę czosnku, miód i cebulę. Szynka nie powinna być za miękka, wtedy będzie się źle kroiła. Tak przygotowaną szynkę możesz podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno (wtedy kroimy cieńsze plastry).
Oczywiście na świątecznym stole nie może zabraknąć sosów i chrzanu, przygotowanych specjalnie dla naszego smakołyku. Na wywarze możemy przyrządzić żurek, biały lub np. czerwony barszcz.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<