X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grilla

Idealne marynaty na grilla

Dzisiaj zdradzę Wam przepis na trzy idealne marynaty na grilla. W okresie letnim w moim menu oprócz większej ilości warzyw i owoców, królują potrawy z rusztu. Co weekend mam ochotę palić w grillu, kręcić rusztem, dokładać do ognia. Nie zawsze pogoda pozwala, dlatego w domu mam solidną patenie grillową, która ratuje mi skórę w razie kiepskiej aury. Ten model ma solidne wymiary 28 x 28 cm, nieprzywieralną powłokę oraz unikalny diamentowy wzór, który pięknie odznacza się na grillowanych potrawach. Poniżej znajdziecie inspiracje na 3 idealne marynaty na grilla.

Idealne marynaty na grilla – trzy sprawdzone przepisy

Szaszłyk z łososia z ananasem

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • pół małego ananasa
  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki posiekanej cebuli dymki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu np. wielokwiatowego
  • 50 ml oliwy
  • pół łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Łososia i obranego ze skórki ananasa pokrój w dużą kostkę 3 x 3 cm. Rybę przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekaną cebulę dymkę, starty imbir, sos sojowy, kurkumę, miód, oliwę oraz sól i pieprz. Łososia delikatnie wymieszaj z przyprawami, odstaw na 30 minut aby smaki wniknęły w głąb mięsa. Następnie nadziewaj kawałki ananasa na przemian z kawałkami ryby. Grilluj na mocno rozgrzanej patelni lub ruszcie, po 2 minuty z każdej strony, obracając kilka razy. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. młodymi ziemniakami i grillowanymi warzywami.

Udka z kurczaka w marynacie curry

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • sok z połowy limonki + skórka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu np. wielokwiatowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu lub chilli w proszku

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka przełóż do miski. Dodaj otartą skórkę oraz sok z limonki, curry, sos sojowy, utarty czosnek i imbir, miód oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, odstaw na 2h – 24h. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym wyraźniejszy będzie smak przypraw. Następnie grilluj na mocno rozgrzanej patelni lub ruszcie przez 15 minut, obracając od czasu do czasu. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. sosem tzatziki i ryżem.

Karkówka w ziołowej marynacie

Składniki:

  • 500 g karkówki pokrojonej w plastry
  • 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowy
  • 2 łyżki ostrej musztardy np. dijon
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  •  łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Plastry karkówki przełóż do miski. Dodaj olej roślinny, musztardę, ketchup, utarty czosnek, majeranek, paprykę oraz sól i pieprz. Mięso wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty, odstaw na 2h – 24h. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym wyraźniejszy będzie smak przypraw. Następnie grilluj na mocno rozgrzanej patelni lub ruszcie przez 10-12 minut, obracając od czasu do czasu. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. sosem BBQ i surówką z młodej kapusty.

Grillowanie mimo pogody

Dzisiejszy wpis miał być grillowy i zdęcia szykowałem plenerowe. Jednak, jak często bywa w polskim klimacie musiałem zmienić plany i przenieść się pod dach. Na szczęście mam na podorędziu solidną patelnię grillową, która zawsze w takich sytuacjach przychodzi mi z pomocą.  Po krótce opowiem Wam, za co ją lubię. 

  • Tak jak pisałem na wstępie, za kwadratowy kształt i duży wymiar 28 x 28 cm. Dzięki temu zmieści się na niej duża porcja warzyw, mięsa a nawet spora ryba. 
  • Nieprzywieralna powłoka, którą pokryta jest patelnia, wykorzystywana jest tylko w naczyniach AMT. Dzięki jej właściwościom można na niej grillować w zasadzie beztłuszczowo, nawet ryby czy ser halloumi. Czyszczenie wymaga mniejszej ilości wody i detergentów, czasami wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym.
  • Dzięki grubej podstawie patelnia dłużej utrzymuje ciepło i nie wychładza się podczas grillowania.W kontakcie z równomiernie nagrzaną patelnią pory mięsa natychmiast się zamykają, Dzięki temu stek jest doskonale obsmażony i zarumieniony na zewnątrz, a jednocześnie delikatny w środku.

Dzięki dobrym kontaktom z producentem naczyń AMT wynegocjowałem dla Was solidny 20% RABAT. Wystarczy podczas zakupów na stronie —>www.bestpan.pl<— podać KOD: GOTUJZKURONIEM20

W najbliższym czasie, możecie spodziewać się większej dawki przepisów na rodzinne BBQ. Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z grillowymi daniami.

Smacznego!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również