Przepis
DróbPotrawy mięsne
Roladki z indyka z orzechami
Składniki
- 600 g piersi z indyka
- 150 ml wywaru (może być z kostki)
- 150 ml śmietany 18%
- 50 ml śliwowicy
- 8 suszonych śliwek
- 2 kwaśne jabłka
- 2 łyżki borówek
- 1 cebula
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na plastry i zbijamy lekko tłuczkiem przez folię. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy farsz: śliwki myjemy, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy. Śliwki, jabłka, orzechy i cebulę siekamy, mieszamy i rozsmarowujemy na płatach mięsa. Zwijamy rolady i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy rolady, następnie podlewamy wywarem i dusimy przez 15 minut. Sos powstały z duszenia mieszamy z borówkami, śmietaną i śliwowicą. Chwilę gotujemy z roladami.