Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Gotowane karczochy z sałatką i sosem winegret
Składniki
- 4 karczochy (każdy waga około 400g)
- 1 cytryna
- 1 łyżka soli
Sos:
- 100 ml oliwy
- 30 ml białego octu winnego
- 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków estragonu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Utnij łodygi przy samym owocu karczocha. Karczocha włóż do garnka, zalej wodą i przyciśnij np. talerzem aby nie wypłynął. Wodę dopraw solą i sokiem z cytryny, doprowadź do wrzenia i gotuj około 40 minut. Kiedy karczoch jest ugotowany zewnętrzne liście lekko odchodzą. Teraz odstaw go do wystygnięcia i przygotuj sos.Do miski wlej ocet, dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, miód, musztardę, posiekany drobno estragon oraz odrobinę soli i pieprzu. Wlewaj powoli oliwę i mieszaj energicznie rózgą. Kiedy oliwa połączy się z resztą składników sprawdź smak i ewentualnie ponownie dopraw solą oraz pieprzem. Na sałatkę wykorzystaj warzywa, na które aktualnie masz ochotę np. sałatę lodową, karbowaną, pomidorki cherry czy cykorię.