X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki

Gotowane karczochy z sałatką i sosem winegret

Składniki

  • 4 karczochy (każdy waga około 400g)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka soli
Sos:
  • 100 ml oliwy
  • 30 ml białego octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Utnij łodygi przy samym owocu karczocha. Karczocha włóż do garnka, zalej wodą i przyciśnij np. talerzem aby nie wypłynął. Wodę dopraw solą i sokiem z cytryny, doprowadź do wrzenia i gotuj około 40 minut. Kiedy karczoch jest ugotowany zewnętrzne liście lekko odchodzą. Teraz odstaw go do wystygnięcia i przygotuj sos.Do miski wlej ocet, dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, miód, musztardę, posiekany drobno estragon oraz odrobinę soli i pieprzu. Wlewaj powoli oliwę i mieszaj energicznie rózgą. Kiedy oliwa połączy się z resztą składników sprawdź smak i ewentualnie ponownie dopraw solą oraz pieprzem. Na sałatkę wykorzystaj warzywa, na które aktualnie masz ochotę np. sałatę lodową, karbowaną, pomidorki cherry czy cykorię.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również