X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki

Gotowane karczochy z sałatką i sosem winegret

Składniki

  • 4 karczochy (każdy waga około 400g)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka soli
Sos:
  • 100 ml oliwy
  • 30 ml białego octu winnego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków estragonu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Utnij łodygi przy samym owocu karczocha. Karczocha włóż do garnka, zalej wodą i przyciśnij np. talerzem aby nie wypłynął. Wodę dopraw solą i sokiem z cytryny, doprowadź do wrzenia i gotuj około 40 minut. Kiedy karczoch jest ugotowany zewnętrzne liście lekko odchodzą. Teraz odstaw go do wystygnięcia i przygotuj sos.Do miski wlej ocet, dodaj wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, miód, musztardę, posiekany drobno estragon oraz odrobinę soli i pieprzu. Wlewaj powoli oliwę i mieszaj energicznie rózgą. Kiedy oliwa połączy się z resztą składników sprawdź smak i ewentualnie ponownie dopraw solą oraz pieprzem. Na sałatkę wykorzystaj warzywa, na które aktualnie masz ochotę np. sałatę lodową, karbowaną, pomidorki cherry czy cykorię.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również