X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Lunch box idealny do pracy lub szkoły

  Już na dobre pożegnaliśmy lato. W kalendarzu nastąpiła złota polska jesień, grzybiarze ruszyli do lasu, dzieciaki do szkół a znaczna większość społeczeństwa do pracy. W związku z tym powrócił stary problem, co zabrać do jedzenia na wynos? Oczywiście można się stołować na mieście lub u „pana kanapki”, ale nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanej potrawy. Dzisiaj mam dla Was przepis na lunch box idealny do pracy lub szkoły, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych osobników.    

Sałatka orientalna z kurczakiem  

Składniki:

   
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 długi ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • sos sezamowy, ja wybrałem Roleskiego
  • sól, czarny pieprz, cukier
    Frytki z cukinii    

Składniki:

   
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka „0”
  • 1 szklanka bułki tartej lub panko
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, czarny pieprz
  • do maczania sos sezamowy, ja wybrałem ten od Roleskiego
   

Przygotowanie:

        Sałatka orientalna z kurczakiem     Krok 1:     Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, polej olejem roślinnym, dopraw solą i czarnym pieprzem. Usmaż na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia.     Krok 2:     Umytego ogórka pokrój w cienkie plasterki. Paprykę przetnij na pół, wyjmij nasiona i białe błonki, pokrój w cienkie paski. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, sosem sojowym, oprósz solą i cukrem, odstaw na 15 minut.     Krok 3:     Po tym czasie dodaj podsmażonego kurczaka, grubo pokrojoną kolendrę i szczypior. Całość polej sosem sezamowym.        

Krok 1:

    Umyte cukinie podziel wzdłuż na ćwiartki. Wytnij nożem gniazda nasienne. Pokrój w słupki szerokie na 1 centymetr, długie na 10 centymetrów.        

Krok 2:

    Do miski wbij jajka. Klasyczną bułkę tartą lub panko połącz ze startym parmezanem.        

Krok 3:

    Rozgrzej piekarnik do 210°C z funkcją termoobiegu. Jajka posól, roztrzep widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię panieruj najpierw w jajku potem w bułce tartej z parmezanem. Gotowe do pieczenia frytki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w wyżej podanej temperaturze przez 15 minut, do uzyskania ciemno złotego koloru. Przed podaniem frytki posól, podawaj z sosem sezamowym.         Jeżeli sami przygotowujecie sobie jedzenie do pracy to polecam moje przepisy. Na bieżąco będę dodawał kolejne kulinarne inspiracje „Na Wynos”. Jeżeli jednak nie masz czasu na gotowanie i chcesz się świadomie odżywiać, polecam nasze „Kuroniowie Diety”. Więcej na ich temat dowiesz się TUTAJ!!!     SMACZNEGO!!!      

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ewelina

    Super pomysł 🙂 zawsze mam problem z drugim śniadaniem ,prosimy więcej pomysłów na Lunch box-y 🙂

    • Jakub Kuroń

      Będzie więcej. Kolejny we wtorek.

Sprawdź również