Desery
Bomba z bakaliami
Składniki
- 500 ml lodów z białej czekolady
- 6 żółtek
- 150 ml śmietany 30-36%
- 150 g cukru pudru
- 70 ml mleka pełnotłustego
- 60 ml wody
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g bakalii: fig, rodzynek, daktyli, suszonych moreli
- 50 ml likieru amaretto lub curacao
- ćwierć łyżeczki szafranu lub kurkumy
Sposób przygotowania
Wszystkie bakalie siekamy i zalewamy likierem. Okrągłą formę (może być miska), schładzamy, a następnie na jej dnie i bokach układamy równą, kilkucentymetrową, lekko zamrożoną warstwę lodów z białej czekolady. Wstawiamy do zamrażalnika. Przygotowujemy masę do parfait, jak w przepisie na parfait kawowe: gotujemy wodę z cukrem (około 2-3 łyżek wody zostawiamy do rozpuszczenia w niej kawy), tak żeby uzyskać gesty syrop. Żółtka ucieramy, wlewamy do niego cienkim strumieniem gorący syrop. Cały czas masę ubijamy, aż będzie gęsta i ostygnie. Wtedy ubijamy śmietanę i wraz z mlekiem Łączymy ją z żółtkami. Najlepiej jest w trakcie łączenia ubijać wszystkie składniki trzepaczką, mikserem lub drewnianą łyżką. Do masy dodajemy wszystkie bakalie, kurkumę lub szafran wraz z likierem, w którym się moczyły. Mieszamy i nakładamy do miski na lody z białej czekolady. Przykrywamy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Tym sposobem możemy przygotować inne „bomby” : owocowe, czekoladowe itp.