Przepis
Desery
Gruszki na sorbecie
Składniki
- 4 twarde gruszki
- 250 ml wody
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- 100 ml sherry
- 100 ml wody
- 1 cytryna
- 250 g cukru pudru
Sposób przygotowania
Gruszki myjemy, cienko obieramy i skrapiamy świeżym sokiem z cytryny. 150 g cukru rozpuszczamy w szklance wody i podgrzewamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy syrop będzie się gotował wkładamy do niego gruszki i gotujemy razem przez 10 minut. Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy. Połowę wiśni miksujemy ze 100 ml wody i połową sherry. Jeżeli są kwaśne, dodajemy do smaku trochę cukru pudru. Wstawiamy do zamrażalnika i co jakiś czas mieszamy lub miksujemy. Resztę wiśni gotujemy z resztą cukru, a gdy sos będzie już gęsty, studzimy go i dodajemy sherry. Podajemy gruszki na kilku łyżkach sorbetu wiśniowego polane sosem. Możemy udekorować całość listkami melisy i ew. posypać cukrem pudrem.