X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryZapiekanki

Zapiekane brzoskwinie z wiśniami

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń
  • 100 g konfitury wiśniowej
  • 6 białek
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml wiśniówki, nalewki wiśniowej lub likieru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50 g tartej czekolady lub 50 ml polewy czekoladowej, lub lukru cytrynowego

Sposób przygotowania

Brzoskwinie myjemy, wycieramy, kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy w nim połówki brzoskwiń. Miejsce po pestce wypełniamy konfiturą wiśniową i skrapiamy wiśniówką. Ubijamy sztywną pianę z białek i cukru pudru. Na koniec dosypujemy skórkę cytrynową. Dużą łyżką nakładamy na każdą brzoskwinię porcję ubitej piany. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Przed podaniem polewamy każdą brzoskwinię odrobiną polewy czekoladowej, ew. lukrem, czy karmelem. Oczywiście zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek, gruszek, a po upieczeniu posypać je cynamonem, czy orzechami. Zamiast konfitury wiśniowej możemy użyć konfitury z żurawin, cytryn , czy innych owoców.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również