X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Pyzy z mięsem Piotra

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • 40 dag ugotowanej wołowiny
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 1 czerstwa bułka

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij wodę do naczynia. Skrobię, która osiądzie na dnie , ponownie dodaj do ziemniaków. Pozostałe ziemniaki ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki.Dodaj mąkę, 2 jajka , sól i zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj jajko i przypraw. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki. Łyżeczką nakładaj na nie farsz i sklejaj, aby powstały kulki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 7 minut, od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami i surówką z kapusty pekińskiej.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również