Przepis
Pierogi i kluski
Pyzy z mięsem Piotra
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 40 dag ugotowanej wołowiny
- 1 cebula
- 5 dag masła
- 1 czerstwa bułka
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij wodę do naczynia. Skrobię, która osiądzie na dnie , ponownie dodaj do ziemniaków. Pozostałe ziemniaki ugotuj, ostudź i zmiel. Wymieszaj ugotowane i surowe ziemniaki.Dodaj mąkę, 2 jajka , sól i zagnieć. Ugotowaną wołowinę zmiel z przesmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Dodaj jajko i przypraw. Z masy ziemniaczanej uformuj placuszki. Łyżeczką nakładaj na nie farsz i sklejaj, aby powstały kulki. Wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj 7 minut, od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami i surówką z kapusty pekińskiej.