X

Czego szukasz?

Przepis
SosySosy ciepłe

Sos holenderski z winem

Składniki

  • 120 g masła
  • 3 żółtka
  • po 125 ml wody lub wywaru oraz białego wytrawnego wina
  • 1 cytryna
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Podgrzewamy razem wino i wywar lub wodę. Ważne jest żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy, tzn.: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego itd. Do gotującej się mieszanki dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z wywarem i winem dodajemy roztrzepane żółtka i ubijamy. Wstawiamy garnek do rondla z gorącą wodą i cały czas ubijając dodajemy miękkie masło. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go łyżką soku z cytryny oraz solą i gałką muszkatołową do smaku. Można też ubić żółtka z masłem, wstawić do wodnej kąpieli i ubijać wlewając porcjami wywar z winem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również