Przepis
SosySosy ciepłe
Sos holenderski z winem
Składniki
- 120 g masła
- 3 żółtka
- po 125 ml wody lub wywaru oraz białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Podgrzewamy razem wino i wywar lub wodę. Ważne jest żeby wywar został dobrany stosownie do potrawy, dla której sos przygotowujemy, tzn.: dla ryb używamy wywaru rybnego, dla mięs – mięsnego itd. Do gotującej się mieszanki dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Studzimy. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do garnka z wywarem i winem dodajemy roztrzepane żółtka i ubijamy. Wstawiamy garnek do rondla z gorącą wodą i cały czas ubijając dodajemy miękkie masło. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go łyżką soku z cytryny oraz solą i gałką muszkatołową do smaku. Można też ubić żółtka z masłem, wstawić do wodnej kąpieli i ubijać wlewając porcjami wywar z winem.