Przepis
Zupy
Zupa krem z jesiennych warzyw
Zupa krem z jesiennych warzyw to wspaniałe remedium na pogodowe zjawiska tej pory roku – mróz, wiatr i deszcz. Z pewnością raz przygotowana na dłużej zagości w Waszym menu.
Zupa krem z jesiennych warzyw podawaj z ulubionymi dodatkami, chlustem oliwy i ulubioną zieleniną. Ja jestem uzależniony od świeżej kolendry.
—>KLIKNIJ TUTAJ<—znajdziesz więcej fantastycznych zup.
Zupa krem z jesiennych warzyw
Składniki:
- 500 g miąższu z dyni np. muscat
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- łyżeczkę startego imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sosu Hot Chili, ja sięgam po Roleskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Dynię obierz ze skórki, wybierz pestki oraz włókniste elementy. Miąższ pokrój w kostkę.Krok 2:
Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj dynię, plasterki marchewki i ziemniaka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły.Krok 3:
Następnie wlej bulion warzywny, chociaż równie dobrze może być to rosół z poprzedniego dnia. Gotuj 15 minut do miękkości warzyw. Ważne jest aby składniki były ugotowane, bo w kolejnym kroku dodajemy pomidory a w kwaśnym środowisku nic już nie zmięknie.Krok 4:
Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, imbir, gałkę muszkatołową, chilli oraz sól do smaku. Na zakończenie gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Następnie w zmiksuj na gładki krem. W trakcie gotowania zupy proponuję przygotować dodatki np. chipsy, grzanki lub prażone pestki.Zupa krem z jesiennych warzyw podawaj z ulubionymi dodatkami, chlustem oliwy i ulubioną zieleniną. Ja jestem uzależniony od świeżej kolendry.
—>KLIKNIJ TUTAJ<—znajdziesz więcej fantastycznych zup.
Czym mogę zastąpić dynię
Hej dynia jest dość kluczowa w tym przepisie, więc jeśli chcesz zrobić zupę krem to polecam inne moje przepisy.