X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa krem z jesiennych warzyw

Zupa krem z jesiennych warzyw to wspaniałe remedium na pogodowe zjawiska tej pory roku – mróz, wiatr i deszcz. Z pewnością raz przygotowana na dłużej zagości w Waszym menu.

Zupa krem z jesiennych warzyw

Składniki:

  • 500 g miąższu z dyni np. muscat
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • łyżeczkę startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sosu Hot Chili, ja sięgam po Roleskiego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Dynię obierz ze skórki, wybierz pestki oraz włókniste elementy. Miąższ pokrój w kostkę.

Krok 2:

Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj dynię, plasterki marchewki i ziemniaka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły.

Krok 3:

Następnie wlej bulion warzywny, chociaż równie dobrze może być to rosół z poprzedniego dnia. Gotuj 15 minut do miękkości warzyw. Ważne jest aby składniki były ugotowane, bo w kolejnym kroku dodajemy pomidory a w kwaśnym środowisku nic już nie zmięknie.

Krok 4:

Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, imbir, gałkę muszkatołową, chilli oraz sól do smaku. Na zakończenie gotuj jeszcze 10 minut na małym ogniu. Następnie w zmiksuj na gładki krem. W trakcie gotowania zupy proponuję przygotować dodatki np. chipsy, grzanki lub prażone pestki.

Zupa krem z jesiennych warzyw podawaj z ulubionymi dodatkami, chlustem oliwy i ulubioną zieleniną. Ja jestem uzależniony od świeżej kolendry.

—>KLIKNIJ TUTAJ<—znajdziesz więcej fantastycznych zup.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również