Składniki
- 1 l wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego
- 140 g marchewki, pokrojonej w kostkę
- 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego w kostkę
- 40 g selera, pokrojonego w kostkę
- 30 g pora, pokrojonego w plasterki
- 700 g przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- makaron lub ryż do podania
- ew. natka pietruszki
- ew. koncentrat bulionu
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego wlej bulion. Jeżeli używasz wody możesz dodać 1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego.
2. Wsyp wszystkie warzywa gotuj 25min./Varoma/obr.1
3. Po tym czasie wlej przecier pomidorowy miksuj 1min./obr.8.
4. Gotuj jeszcze 3 min./100°C/obr.3. W trakcie wymieszaj żółtko z kwaśną śmietaną, aż do połączenia. Wlej wąskim strumieniem.
5. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub makaronem i posiekaną natką pietruszki.