Przepisy Thermomix
Zupa pomidorowa (Thermomix)
Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup w naszej rodzinie. Dziewczynki za nią przepadają, w sumie ja też. Dzisiaj wersja dla posiadaczy thermomixa. Zupa pomidorowa (thermomix) szybka, pyszna i z pewnością bardzo łatwa w przygotowaniu. Bez wątpienia zasmakuje każdemu małemu i dużemu.
Zupa pomidorowa (Thermomix)
Składniki:
- 1 l wody lub np. bulionu warzywnego lub mięsnego
- 140 g marchewki, pokrojonej w kostkę
- 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego w kostkę
- 40 g selera, pokrojonego w kostkę
- 30 g pora, pokrojonego w plasterki
- 700 g przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- makaron lub np. ryż do podania
- ew. natka pietruszki
- ew. koncentrat bulionu
Przygotowanie:
Krok 1:
Do naczynia miksującego wlej bulion. Jeśli używasz wody możesz dodać 1 czubatą łyżkę koncentratu bulionu warzywnego lub drobiowego.
Krok 2:
Wsyp wszystkie warzywa, następnie gotuj 25min./Varoma/obr.1
Krok 3:
Po tym czasie wlej przecier pomidorowy, następnie miksuj 1min./obr.8.
Krok 4:
Gotuj jeszcze 3 min./100°C/obr.3. W trakcie wymieszaj żółtko z kwaśną śmietaną, aż do połączenia. Następnie wlej wąskim strumieniem.
Krok 5:
Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub np. makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<
Rewelacyjna zupa. Poproszę więcej przepisów na Thermomix.
Witam jest blad chyba w przepisie chodzi o ilosc przeciwru pomidorowego
Przepis jest poprawny. Nie chodzi mi o koncentrat pomidorowy a o przecier pomidorowy czyli rozdrobnione pomidory razem z sokiem z puszki, słoika lub kartonu one nie są tak intensywne w smaku jak koncentrat.