X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek

Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku.

Dzisiaj przedstawiam mój sprawdzony, najlepszy przepis na Tradycyjne pączki. Bez wątpienia pozycja obowiązkowa na tłusty czwartek. Złocista skórka z pysznym nadzieniem z mojej ulubionej konfitury różanej. Gwarancja kulinarnego sukcesu. Muszę przyznać, że tłusty czwartek to najsmaczniejszy czwartek w roku. W tym dniu kalorie nie istnieją i z pewnością będę się trzymał tej myśli. 

TRADYCYJNE PĄCZKI

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 8 żółtek
  • 25 ml spirytusu  
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • szczypta soli 
  • 250 g konfitury np. różanej
  • 250 g smalcu do smażenia
  • 500 ml oleju do smażenia np. rzepakowego
  •  cukier puder do posypania
  • ew. 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Tradycyjne pączki

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Wymieszaj ciepłe mleko, łyżkę cukru, roztarte drożdże oraz 3 łyżki mąki pszennej. Następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do miski.

Krok 2:

Żółtka utrzyj z resztą cukru, następnie śmietankę lekko podgrzej. Pamiętaj aby nie zagotować śmietanki! Połącz mąkę, rozczyn, śmietankę, cukier waniliowy, roztopione i schłodzone masło, następnie dodaj spirytus i sól. Jeśli chcesz możesz dodać drobno startą skórkę z cytryny. 

Krok 3:

Następnie ciasto długo i cierpliwie wyrabiaj, możesz to zrobić przy pomocy robota kuchennego. Jest gotowe, gdy staje się lśniące i „odchodzi” od ręki i od miski. Odstaw przykrytą miskę z ciastem w ciepłe miejsce lub np. na 20 min do piekarnika nagrzanego do 35°C. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na grubość ok 1,5 cm, następnie wytnij z niego płaskie krążki o średnicy ok 6 cm. Możesz użyć ringu jak na zdjęciu lub np. tradycyjnej szklanki.

Krok 4:

Na środek każdego krążka nałóż nadzienie, następnie zalep dokładnie i formuj w rękach równe kulki. Ułóż pączki na blaszce do pieczenia oprószonej mąką, zalepioną częścią do dołu. Następnie włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 35°C i poczekaj, aż pączki podwoją swoją objętość. Jeśli wolisz możesz pączki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 

Krok 5:

Następnie smalec roztop w szerokim rondlu. Dolej olej, kiedy się rozgrzeje wrzuć do niego pączki. Pączki powinny swobodnie pływać, więc nie wrzucaj ich za dużo na raz. Gdy jedna połowa pączka jest już podsmażona przewróć go delikatnie łyżką cedzakową na drugą stronę. Po upieczeniu najlepiej ułożyć pączki na bibule albo np. sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Na koniec posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem. Pamiętaj aby wystudzić pączki zanim posypiesz je cukrem lub polejesz lukrem. 

W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, na wszystkie z pewnością odpowiem.

Tradycyjne pączki

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Tym pączkom mało kto się oprze. Przeczytałam wpis o pączkach na Instagramie, zajrzałam tutaj po przepis i już wiedziałam, że muszę ukręcić kogel-mogel z 8 żółtek (mniam, mniam). To nic, że jestem na diecie, którą właśnie szlag trafił, bo te pączki są grzechu absolutnie warte.

    Cudowna Bogusia próbowała jeszcze ratować sytuację i proponowała pieczone pączki zamiast smażonych, no ale bez przesady! Pączki to pączki i muszą być w tłuszczu utaplane i usmażone. Taka jest tradycja Tłustego Czwartku.

    Niestety po naszych pączkach śladu już nie zostało, ale bieżcie w ciemno przepis, bo jest tego wart, a pączki leciusieńkie, puchate i w czwartek (ten jedyny Tłusty Czwartek, ponoć nietuczące, hihi)

  2. Zgadza się. Są naprawdę wyśmienite. Piekłam je już dwa razy. Polecam

Sprawdź również