X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Kotlety mielone z dzika

Składniki

  • 1 kg mięsa drobnego z dzika
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki winnego octu
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 duża cebula
  • 1/3 główki czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki.
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mięso zemleć na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor.
Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.
Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150*C i zapiekać kotleciki przez 10 minut.
Wydać gorące na stół, (można półmisek udokorować kiszonym ogórkiem).
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również