Przepis
Dziczyzna
Kotlety mielone z dzika
Składniki
- 1 kg mięsa drobnego z dzika
- 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki winnego octu
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 duża cebula
- 1/3 główki czosnku
- 2 łyżki tartej bułki.
- 2 łyżki smalcu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mięso zemleć na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor.
Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem.
Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150*C i zapiekać kotleciki przez 10 minut.
Wydać gorące na stół, (można półmisek udokorować kiszonym ogórkiem).
Smacznego
Przepyszne, dobór przypraw zjawiskowy.
Bardzo dobre polecam