Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekankiWielkanoc
Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorraine)
Tarty i quiche bez wątpienia cieszą się od zawsze powodzeniem na mojej stronie. Zauważyłem jednak, że w przepisach brakuje bardzo smacznego tradycyjnego francuskiego QUICHE LORRAINE. Czyli tarta z boczkiem i porem. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki z pewnością są łatwo dostępne. Zaletą tej potrawy jest również to, że uwielbiają ją dzieci! Jeśli nie jedliście jeszcze tego dania, koniecznie zróbcie je u siebie w domu.
Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorraine)
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Farsz:
- 120 g boczku wędzonego pokrojonego w paski
- 150 g pora drobno pokrojonego
- 200 g śmietany 30%
- 80 g sera np. cheddar
- 2 żółtka
- 2 jaja
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotuj ciasto. Mąkę wsyp do miski, następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i śmietanę.
Krok 2:
Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez około 1 godzinę. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to bez wątpienia zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.
Krok 3:
Na koniec ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krok 4:
Boczek zrumień na oliwie, następnie dodaj pora. Smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 5:
Następnie roztrzep jajka, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wylej mieszankę jajek, śmietany i przypraw na upieczony spód tarty.
Krok 6:
Następnie ułóż przesmażony boczek z porem na tarcie.
Krok 7:
Posyp startym cheddarem. Na koniec posyp odrobiną świeżego tymianku.
Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C „góra- dół”
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<
Moja ulubiona tarta dziekuje za przepis!
Kiedy mamy dodać oliwę? Nic w przepisie nie ma, a jest w składnikach.
„Boczek zrumień na oliwie, dodaj pora. Smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestygnięcia.” – jak w przepisie
Pyszna (właśnie wyjęłam z piekarnika i skosztowałam. Polecam.
Pycha. Dziękuję za przepis.
Robiłam tę tartę wiele razy. Jest pyszna, prosta i w 30 min. ją przygotuję plus pieczenie. Ja ją trochę zmodyfikowałam. Daję całe jajka i białko z ciasta do masy ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wykładam najpierw boczek z porem, a potem zalewam to masą śmietanowo-jajkową, ale nie dodaję sera żeby nie podnosić kaloryczności potrawy. Rodzina i znajomi nie mogą się nachwalić. Palce lizać!
Quiche lorraine(tarta lotaryńska) to tarta z boczkiem, zalana śmietaną z jajkami,serem i przyprawami. Bez pora.
A to jest po prostu tarta z boczkiem i porem.
Pozdrawiam Barbara Governec(Polka z Francji)
A ja zawsze robiłem z porem. Dzięki za komentarz, zgłębię temat 🙂
Pozdrawiam
Kocham boczek, mój mąż tartę! Coś dla nas…
W sam raz 🙂 Polecam przepis jest naprawdę kapitalny 🙂
Jutro na pewno to zrobię.
Przepis wydaje się dobry.
Zobaczymy jak wyjdzie mi☺☺☺
Przepis jest bardzo smaczny i prosty. Zrób koniecznie! Pozdrawiam
Przepis jak zwykle dobrze opisany i sfotografowany, to ważne. Naturalnie spróbuję i to dzisiaj.
Wanda koniecznie napisz jak wyszło!