X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekankiWielkanoc

Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorraine)

Tarty i quiche cieszą się od zawsze powodzeniem na mojej stronie. Zauważyłem jednak, że w przepisach brakuje bardzo smacznego tradycyjnego francuskiego QUICHE LORRAINE. Czyli tarta z boczkiem i porem. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Zaletą tej potrawy jest również to, że uwielbiają ją dzieci! 

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

 

Farsz:

 

  • 120 g boczku wędzonego pokrojonego w paski
  • 150 g pora drobno pokrojonego
  • 200 g śmietany 30 %
  • 80 g sera cheddar
  • 2 żółtka 
  • 2 jaja
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

Przygotuj ciasto. Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i śmietanę.

 

 

 

Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.

 

 

Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.

 

 

 

Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

 

 

Boczek zrumień na oliwie, dodaj pora. Smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestygnięcia. 

 

 

Następnie połącz składniki jak na zdjęciach. Dokładnie wymieszaj.

 

 

 

Wylej mieszankę jajek, śmietany i przypraw na upieczony spód tarty. 

 

 

 

Ułóż przesmażony boczek z porem na tarcie.

 

 

 

 

Posyp startym cheddarem.

 

 

Na koniec posyp odrobiną świeżego tymianku. 

 

 

Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C „góra- dół” 

 

 

 

SMACZNEGO!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Barbara

    Quiche lorraine(tarta lotaryńska) to tarta z boczkiem, zalana śmietaną z jajkami,serem i przyprawami. Bez pora.
    A to jest po prostu tarta z boczkiem i porem.
    Pozdrawiam Barbara Governec(Polka z Francji)

    • Jakub Kuroń

      A ja zawsze robiłem z porem. Dzięki za komentarz, zgłębię temat 🙂
      Pozdrawiam

  2. Mana

    Kocham boczek, mój mąż tartę! Coś dla nas…

    • Jakub Kuroń

      W sam raz 🙂 Polecam przepis jest naprawdę kapitalny 🙂

  3. Mira

    Jutro na pewno to zrobię.
    Przepis wydaje się dobry.
    Zobaczymy jak wyjdzie mi☺☺☺

    • Jakub Kuroń

      Przepis jest bardzo smaczny i prosty. Zrób koniecznie! Pozdrawiam

  4. Wanda

    Przepis jak zwykle dobrze opisany i sfotografowany, to ważne. Naturalnie spróbuję i to dzisiaj.

    • Jakub Kuroń

      Wanda koniecznie napisz jak wyszło!

Sprawdź również