

Dania główneRóżne przepisyTarty, quiche i zapiekankiWielkanoc
Tarta z boczkiem i porem ( Quiche Lorraine)
Tarty i quiche cieszą się od zawsze powodzeniem na mojej stronie. Zauważyłem jednak, że w przepisach brakuje bardzo smacznego tradycyjnego francuskiego QUICHE LORRAINE. Czyli tarta z boczkiem i porem. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Zaletą tej potrawy jest również to, że uwielbiają ją dzieci!
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Farsz:
- 120 g boczku wędzonego pokrojonego w paski
- 150 g pora drobno pokrojonego
- 200 g śmietany 30 %
- 80 g sera cheddar
- 2 żółtka
- 2 jaja
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotuj ciasto. Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko, sól i śmietanę.
Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia.
Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Boczek zrumień na oliwie, dodaj pora. Smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestygnięcia.
Następnie połącz składniki jak na zdjęciach. Dokładnie wymieszaj.
Wylej mieszankę jajek, śmietany i przypraw na upieczony spód tarty.
Ułóż przesmażony boczek z porem na tarcie.
Posyp startym cheddarem.
Na koniec posyp odrobiną świeżego tymianku.
Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C „góra- dół”
SMACZNEGO!!
Quiche lorraine(tarta lotaryńska) to tarta z boczkiem, zalana śmietaną z jajkami,serem i przyprawami. Bez pora.
A to jest po prostu tarta z boczkiem i porem.
Pozdrawiam Barbara Governec(Polka z Francji)
A ja zawsze robiłem z porem. Dzięki za komentarz, zgłębię temat 🙂
Pozdrawiam
Kocham boczek, mój mąż tartę! Coś dla nas…
W sam raz 🙂 Polecam przepis jest naprawdę kapitalny 🙂
Jutro na pewno to zrobię.
Przepis wydaje się dobry.
Zobaczymy jak wyjdzie mi☺☺☺
Przepis jest bardzo smaczny i prosty. Zrób koniecznie! Pozdrawiam
Przepis jak zwykle dobrze opisany i sfotografowany, to ważne. Naturalnie spróbuję i to dzisiaj.
Wanda koniecznie napisz jak wyszło!