X

Czego szukasz?

Przepis
BabeczkiDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek

Fondant czekoladowy. Przepis krok po kroku.

Fondant czekoladowy to ciastko które zawsze wydawało mi się skomplikowane i że na skosztowanie tego deseru można pozwolić sobie tylko w restauracji. Jakie było moje zdziwienie gdy na jednym z kursów cukierniczych w których brałam udział zobaczyłam jak banalne jest zrobienie przepysznego fondanta. Wystarczy tylko 7 prostych składników i 20 minut wolnego czasu, aby stworzyć jeden z moich ulubionych deserów. 

 

 

Aby zrobić fondant czekoladowy potrzebujesz:

  • 200 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

 

Foremkę taką jak do muffinek lub kokilki do zapiekania natłuść i obsyp kakao. Zapobiega to przywarciu deseru do naczynia. Formę odstaw na bok.

 

 

W kąpieli wodnej rozpuść masło i dwa rodzaje czekolady. Odstaw do przestygnięcia. 

 

Do wysokiej misy wbij jajka i wsyp cukier puder.

 

 

Wszystko ubijaj na białą masę ok 5-8 minut, a następnie dodaj kolejno cały czas mieszając: płynną czekoladę, przesianą mąkę ze szczyptą soli i kakao. 

 

 

Płynne ciasto wlej do foremek dużą łyżką lub bezpośrednio z miski. Gotową masę można kilka godzin przechowywać w lodówce i upiec dopiero po przyjściu gości 😉 

 

 

Piecz piekarniku nagrzanym do 190°C „góra- dół”  8-10 minut. Kiedy są gotowe zaczynają odstawać delikatnie od brzegów.

 

 

Babeczki podajemy gorące. Aby ładnie wyszły z formy należy przed wyjęciem brzegi poluzować nożem. Najlepiej smakują z lodami waniliowymi. 

 

 

Obiecuje, że wszystkie talerze twoich gości będą wyglądały jak nasze 😉

SMACZNEGO!

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Iwona Uberna

    Właśnie zjedzone!! Przysłowiowe niebo w gębie!!! Polecam

    • Jakub Kuroń

      🙂

  2. Iwona Uberna

    Właśnie zjedzone! Przysłowiowe niebo w gębie!!!

    • Jakub Kuroń

      Pysznie!!! Cieszę się, że się udało 🙂

      Pozdrawiam

  3. Czarnakawa33Asia

    No to już wiem co mężu mój będzie próbował pędzę po składniki

    • Bogumiła Kuroń

      Gwarantuje, że mąż będzie zachwycony tylko nie piecz dłużej niż czas podany w przepisie. Smacznego!

  4. Aśka

    wygląda na proste, a czy zamiast smarowania formy można włożyć papilotki?

    • Bogumiła Kuroń

      Asia można, ale fondanty są bardzo delikatne i odklejając papilotkę łatwo można je rozerwać. Polecam więc robić je tak jak ja. Pozdrawiam.

  5. Jan

    dziekuje za przepis napewno deer bardzo smaczny – zrobię w najbliższym czasie pozdrawiam

    • Bogumiła Kuroń

      To ja dziękuję za miły komentarz! Pozdrawiam i życzę smacznego!!!

Sprawdź również