BabeczkiCiasta i ciastkaDeseryRóżne przepisyTłusty czwartek
Fondant czekoladowy. Przepis krok po kroku.
Fondant czekoladowy to ciastko, które zawsze wydawało mi się skomplikowane i w związku z tym myślałem, że na skosztowanie tego deseru można pozwolić sobie tylko w restauracji. Jednakże jakie było moje zdziwienie, gdy Bogusia wróciła z kursu cukierniczego i w 15 minut przygotowała to ciasto w domu! Wystarczy tylko 7 prostych składników i 15 minut wolnego czasu, aby stworzyć jeden z moich ulubionych deserów. Być może stanie się też Twoim ulubionym deserem!
FONDANT CZEKOLADOWY. Przepis krok po kroku.
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej np. 70% kakao
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka kakao
- 5 jajek M
- 120 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- lody waniliowe np. z białej czekolady
Fondant czekoladowy
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Foremkę np. taką do muffinek lub kokilki do zapiekania natłuść i obsyp kakao. Zapobiega to przywarciu deseru do naczynia. Formę odstaw na bok.
Krok 2:
W kąpieli wodnej rozpuść masło z pewnością wiesz jak to zrobić, ale jeśli nie to zrób jak na zdjęciu czyli dwa rodzaje pokruszonej czekolady wrzuć do metalowej miski i umieść ją na rondelku z dwustoma mililitrami wody. Rondel podgrzewaj na średniej mocy palnika tak, aby woda w środku parowała i rozpuszczała zawartość miski. Czekoladę cały czas mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestygnięcia.
Krok 3:
W kolejnym kroku do wysokiej misy wbij jajka, wsyp cukier puder. Ubij na puszystą białą masę ok 5-8 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj kolejno cały czas mieszając płynną czekoladę, ponadto dodaj jeszcze, przesianą mąkę ze szczyptą soli i kakao.
Krok 5:
Tak przygotowane dość płynne ciasto wlej do foremek za pomocą dużej łyżki lub bezpośrednio z miski. Gotową masę można kilka godzin przechowywać w lodówce i upiec dopiero po przyjściu gości 😉
Krok 6:
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C „góra- dół” 8-10 minut. Łatwo poznać czy są gotowe ponieważ brzegi zaczną lekko odstawać od foremki.
Krok 7:
Pamiętaj, aby babeczki podawać gorące i najlepiej z lodami.
Fondant czekoladowy
SMACZNEGO!
Na koniec podrzucam link do innych moich słodkich przepisów: DESERY
Witam ,
Mam pytanie nie mam blaszki na mufinki tylko formę silikonową. Czy mogę w tym upiec i czy dam radę je wyciągnąć?
Wyciągnąć się da, ale muszą ostygnąć a najlepsze są ciepłe. Dodatkowo ciasto jest dość rzadkie i może wypłynąć z papilotki.
Jajka cale ? Czy same bialka trzeba ubic. Bo w kroku z jajkami jest napisane wbij jajka dodaj cukier i ubij na biala piane . Czyli rozumiem ze same bialka 🙂
Całe jajka tak jak w przepisie. Nie oddzielamy białek od żółtek.
Właśnie zjedzone!! Przysłowiowe niebo w gębie!!! Polecam
🙂
Właśnie zjedzone! Przysłowiowe niebo w gębie!!!
Pysznie!!! Cieszę się, że się udało 🙂
Pozdrawiam
No to już wiem co mężu mój będzie próbował pędzę po składniki
Gwarantuje, że mąż będzie zachwycony tylko nie piecz dłużej niż czas podany w przepisie. Smacznego!
wygląda na proste, a czy zamiast smarowania formy można włożyć papilotki?
Asia można, ale fondanty są bardzo delikatne i odklejając papilotkę łatwo można je rozerwać. Polecam więc robić je tak jak ja. Pozdrawiam.
dziekuje za przepis napewno deer bardzo smaczny – zrobię w najbliższym czasie pozdrawiam
To ja dziękuję za miły komentarz! Pozdrawiam i życzę smacznego!!!