X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Żurek wykwintny z jajkiem przepiórczym

Składniki

  • 500 ml zakwasu na żur
  • 750 g mielonego mięsa cielęco – wieprzowego
  • 250 g wędzonego boczku
  • 12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 2– 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 suszone prawdziwki
  • 250 ml śmietany
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, tymianek
  • koperek
  • pieprz, sól
  • 1 kg ziemniaków oddzielnie ugotowanych

Sposób przyrządzania

Grzybki moczymy i gotujemy do miękkości. Z mięsa, posiekanej, podsmażonej cebuli, majeranku, tymianku, soli, pieprzu i posiekanego, utartego z odrobiną soli czosnku wyrabiamy i formujemy 12 pulpetów, a w środek każdego wkładamy jajo przepiórcze. Pulpety wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 20 minut, tak aby nie dopuścić do wrzenia. Wywar przecedzamy. Pulpety przekrawamy na pół. Do wywaru dodajemy pokrojone w paseczki grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, zakwas, pulpety i na końcu śmietanę. Żurek posypujemy zielonym koperkiem. Oddzielnie podajemy ugotowane ziemniaki z pokrojonym i zrumienionym boczkiem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również