Przepis
Składniki
- 500 ml zakwasu na żur
- 2 l wywaru lub wody
- 2– 3 cebule
- 300 g kiełbasy
- 250 g wędzonki
- 125 ml śmietany kremówki lub tortowej
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- 1-2 łyżki świeżo utartego chrzanu
- 2– 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 5 jaj ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania
Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę i cebulę. Dodajemy do wywaru. Wlewamy do zupy zakwas i zagotowujemy. Źur przyprawiamy solą, pieprzem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, śmietaną wymieszaną z chrzanem i pozostałymi przyprawami. Podajemy z jajem ugotowanym na twardo lub (i) z ziemniakami. Źur można też przyrządzać w ten sposób, że w trakcie gotowania wrzucamy do niego pokrojoną na plasterki lub całą kiełbasę albo kawałek wędzonki oraz ze dwa ząbki czosnku do smaku. Źurek podajemy z białą kiełbasą. Do przypraw dodajemy majeranek. Niektórzy w trakcie gotowania dorzucają ziele angielskie i liść laurowy.