SałatkiSurówkiWarzywa i grzybyWielkanoc
Chrzan po litewsku
Składniki
- 250 g korzenia chrzanu
- 200 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- sok z jednej cytryny
- 4-5 łyżek masła
- cukier, sól
Sposób przygotowania
Ze względu na specyficzny aromat i smak, jak już wspominałem w jednym z wcześniejszych rozdziałów, delikwent wyznaczony do tarcia chrzanu (tu należy zastanowić się nad znaczeniem powiedzenia: „do chrzanu tarcia”), powinien wykonywać tę czynność z dala od najbliższych, najlepiej w masce przeciwgazowej. Niestety, jeśli chcemy wykonać sos, czy przyzwoitą surówkę z dodatkiem chrzanu, powinniśmy dokonać losowo wyboru nieszczęśnika, który nam go utrze. No, a już na pewno nie możemy ominąć tej czynności, gdy przyrządzamy smakołyki na stół wielkanocny. Utarty chrzan kładziemy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rozpuszczamy masło w rondelku i chrzan krótko przesmażamy. Dodajemy śmietankę i intensywnie mieszamy, ciągle podgrzewając, ale nie zagotowując, doprawiamy chrzan do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Możemy do gorącego chrzanu dodać żółtko i dokładnie je wymieszać. Chrzan po litewsku podajemy schłodzony.