Składniki
- 400 g wołowiny np. udźca
- 400 g wieprzowiny np. chudej łopatki
- 400 g cielęciny np. górki
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 3 zielone papryki
- 2 cebule
- 3 pomidory ( lub przecier)
- smalec
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki papryki
- sól
- bulion wołowy
Sposób przygotowania
Mięso pokroić na podłużne plasterki.Boczek naciąć w równych odstępach,tak aby po usmażeniu przypominał grzebienie kogucie.Cebulę drobno posiekać,z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć boczek,wyjąć i osączyć.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę,dodać mieloną paprykę i pokrojoną wołowinę.Smażyć tak długo,aż mięso zbrązowieje.Dodać niewielką ilość bulionu wołowego i dusić około 20 minut.Dodać wieprzowinę i dusić następne kilka minut.Pod koniec dodać cielęcinę i dusić około 20 minut.Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w ćwiartki i bez pestek pomidory,paprykę i bekon.Zmieszać śmietanę z mąką,dodać do mięsa i chwilkę dusić.Podawać z galuszkami (kluseczki).Przepis na galuszki podaję w swoich przepisach (Tradicne halusky - Tradycyjne słowackie galuszki). Smacznego