Wielkanoc tuż tuż, więc spieszę z pomysłem na świąteczną zupę. W końcu nie każdy z nas lubi żurek, czy też barszcz biały. Ja mam dla Was bez wątpienia przepyszny krem ziemniaczano-chrzanowy. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.
Krem ziemniaczano-chrzanowy
Składniki:
- 150 g chrzanu tartego lub np. ze słoika
- 500 g ziemniaków obranych
- 1 pietruszka
- 400 g kiełbasy białej parzonej
- ćwiartka selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu np. drobiowego
- 150 ml śmietanki kremówki
- masło do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1:
Ziemniaki, pietruszkę, selera obierz i umyj, następnie pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz z łupinek, również pokrój w plasterki. Wszystko zeszklij na maśle z dodatkiem soli.
Krok 2:
Następnie warzywa zalej małą ilością bulionu i duś wszystko, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 3:
Dodaj chrzan i resztę bulionu i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie przesadź z ilością gałki, bo zabije smak zupy.
Krok 4:
Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i wysusz w piekarniku na chrust. Śmietankę wymieszaj z zupą. Na wierzch zupy nałóż chrust z kiełbasy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<