X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Krem ziemniaczano-chrzanowy

Składniki

  • 150 g chrzanu tartego
  • 500 g ziemniaków obranych
  • 1 pietruszka
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 400 g kiełbasy białej parzonej
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek pokrój w plasterki i zeszklij na maśle. Zalej małą ilością bulionu i uduś wszystko, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan i resztę bulionu i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw. Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i wysusz w piekarniku na chrust. Śmietankę wymieszaj z zupą. Na wierzch zupy nałóż chrust z kiełbasy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również