X

Czego szukasz?

Przepis
WielkanocZupy

Krem ziemniaczano-chrzanowy

Wielkanoc tuż tuż, więc spieszę z pomysłem na świąteczną zupę. W końcu nie każdy z nas lubi żurek, czy też barszcz biały. Ja mam dla Was bez wątpienia przepyszny krem ziemniaczano-chrzanowy. Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu.  

Krem ziemniaczano-chrzanowy

Składniki:

  • 150 g chrzanu tartego lub np. ze słoika
  • 500 g ziemniaków obranych
  • 1 pietruszka
  • 400 g kiełbasy białej parzonej
  • ćwiartka selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu np. drobiowego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Krok 1:

Ziemniaki, pietruszkę, selera obierz i umyj, następnie pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz z łupinek, również pokrój w plasterki. Wszystko zeszklij na maśle z dodatkiem soli. 

Krok 2:

Następnie warzywa zalej małą ilością bulionu i duś wszystko, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 3:

Dodaj chrzan i resztę bulionu i zagotuj. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie przesadź z ilością gałki, bo zabije smak zupy. 

Krok 4:

Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i wysusz w piekarniku na chrust. Śmietankę wymieszaj z zupą. Na wierzch zupy nałóż chrust z kiełbasy.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również