Zupy
Grochówka zwana „kuroniówką”
Składniki
-2 l wywaru np. drobiowego
-250 g grochu łuskanego
-150 g boczku wędzonego
-200 g dobrej wędzonej kiełbasy
-400 g ziemniaków
-1 duża cebula
-1 marchewka
-2 ząbki czosnku
-2-3 liście laurowe
-3-5 ziela angielskie
-1 łyżka majeranku
-1/2 łyżeczki ziaren kminku
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-1-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
Groch zalej zimną wodą i odstaw na noc. Boczek pokrój w drobną kostkę, kiełbasę w półplasterki. Podsmaż boczek z kiełbasą na rozgrzanym oleju, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i czosnek oraz zioła i przyprawy. Smaż razem około 10 minut. Jeżeli tłuszczu jest za mało, dodaj jeszcze łyżkę. Przesmażone składniki wrzuć do namoczonego grochu, dolej wywar i utartą marchewkę. Gotuj około 30 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj na małym ogniu jeszcze 15-20 minut. Ziemniaki i groch muszą być miękkie. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami, posypaną natką pietruszki.
A na zdjęciu fasolowa.
Faktycznie, w wolnej chwili podmienimy zdjęcie.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Pozdrawiamy Kuronie 🙂