X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina

Polędwiczki faszerowane żurawiną i serem pleśniowym

Polędwiczki faszerowane żurawiną i serem pleśniowym to świetna, pyszna propozycja obiadowa. Muszę przyznać, że smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Na pewno to danie wchodzi do naszego grillowego menu na stałe. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało. 

Polędwiczki faszerowane żurawiną i serem pleśniowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe

Marynata:
  • 5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka tymianku świeżego
  • 50 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka oregano świeżego
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Farsz:
  • 100 g sera blue (np. lazur, rokpol)
  • 80 g suszonych żurawin
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka z jednej cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Czosnek i natkę drobno posiekaj. Jeśli żurawina jest bardzo sucha, namocz ją 2 godziny wcześniej w wodzie. Wymieszaj widelcem rozdrobniony ser z osączonymi żurawinami, czosnkiem, natką pietruszki i skórką z cytryny.

Krok 2:

Polędwiczki oczyść z błon. Od grubszej strony (głowy) wbij palec lub np. trzonek drewnianej łyżki i zrób kieszeń prawie do końca. Mięso nafaszeruj masą (jeśli masz czas to możesz schłodzić nadziewanie będzie łatwiejsze do faszerowania).

Krok 3:

Zawiąż końcówkę z otworem sznurkiem gastronomicznym lub np. białą nicią. Tak przygotowane mięso zalej marynatą, odstaw na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso osącz z nadmiaru marynaty, piecz na dobrze rozgrzanym grillu po 10 minut z każdej strony (zależy od grubości polędwiczki). Smaruj od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Doskonale pasuje do tego dania np. surówka z młodej kapusty i młode ziemniaki w mundurkach.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również