Dania główneMakaron
Makaron pełnoziarnisty z pulpecikami z łososia
Fantastyczne, pyszne i proste w przygotowaniu danie, a w roli głównej ryba. Z pewnością zasmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie. Makaron pełnoziarnisty z pulpecikami z łososia, bo o tym przepisie mowa świetnie sprawdzi się na piątkowy obiad. Pulpeciki są delikatne, w połączeniu z aromatycznym sosem i makaronem tworzą idealną kompozycję smakową.
Makaron pełnoziarnisty z pulpecikami z łososia
Składniki:
- 400 g makaronu pełnoziarnistego np. spaghetti
- 300 g filetu z łososia
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżka sosu teryiaki
- 50 g startego sera np. bursztyn
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 4 pomidory suszone
- sól, pieprz
Sos:
- 100 ml oliwy extra virgin
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka mięty
- garść rukolii
- pół pęczka majeranku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny lub np. limonki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
W malakserze zmiksuj wszystkie składniki sosu, na jednolitą konsystencję. Następnie przelej go do sosjerki. Wstaw osolony wrzątek na makaron.
Krok 2:
W tym samym pojemniku malaksera (nie musisz go nawet czyścić) zmiksuj łososia pokrojonego w dużą kostkę. Następnie cebulę pokrojoną w piórka, ser, jajko oraz posiekaną pietruszkę. Całość zagęść bułką tartą, dopraw sosem teryiaki, na koniec solą i pieprzem. Na koniec z masy, uformuj małe pulpeciki.
Krok 3:
Wstaw makaron i gotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4:
W rondelku zagotuj około 1l osolonego wrzątku, wraz z białym winem. Następnie wrzuć pulpeciki i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Makaron podawaj z pulpecikami, zielonym sosem i np. paseczkami suszonych pomidorów.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<