Przepis
Sałatki
Kartoflana sałatka
Składniki
- 1 kg ziemniaków (sałatkowych,czyli nie rozpadających się!)
- 1 ogórek - wąż
- 2 cebule
- 1/4 l bulionu
- 5 dużych łyżek octu
- sól
- 1 duża łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka czubata cukru
- 4 duże łyżki oleju
- świeżo zmielony pieprz
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć, ugotować z łupinką, obrać i ciepłe jeszcze pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić w plasterki a potem w paseczki. Wymieszać z ziemniakami. Cebulę obrać i pokroić na "ćwierć piórka". Cebulę zagotować w bulionie z octem, solą, cukrem i wymieszać z musztardą i olejem. Ostudzony sos wymieszać z ziemniakami, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Szczypiorek pokroić drobno i posypać nim sałatkę. Sałatkę odstawić na co najmniej 30 min do lodówki. Na drugi dzień smakuje znacznie lepiej niż dnia pierwszego.