Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Kaszanka z grilla
Składniki
- 1 kg kaszanki (najlepiej z dużą ilością podrobów)
- 3 kwaśne jabłka
- 12 ząbków czosnku
- 3 cebule
- gałka muszkatołowa
- kilka gałązek rozmarynu
- majeranek
- pieprz ziołowy
- olej
Sposób przygotowania
Kaszankę, jeśli mamy ją w większych kawałkach, to tniemy na mniejsze cząstki. Kawałki kaszanki układamy na folii aluminiowej posmarowanej olejem.Cebulę kroimy w ćwiartki a jabłka w ósemki i układamy na kaszankę razem z gałązkami rozmarynu. Całość posypujemy przyprawami: odrobiną gałki, majeranku, pieprzu i soli oraz skrapiamy odrobiną oleju. Folię zawijamy, ale niezbyt szczelnie, by do środka przedostał się aromat grilla i całość układamy na mocno rozgrzany węgiel i grillujemy około 15 minut.