X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieRyby

Karp smażony marynowany w ziołach

W dzisiejszym wpisie chciałbym poruszyć temat ryby z jednej strony bardzo popularnej, z drugiej niesłychanie niedocenianej. Karp bo o nim sobie dzisiaj „porozmawiamy” idealnie odzwierciedla hasło „cudze chwalicie, swojego nie znacie”. Na co dzień spożywamy: łososie, miruny, mintaje i labraksy, ryby mrożone i transportowane tysiące kilometrów, które często hodowane są w masowych zbiornikach. Pytanie czemu nie sięgamy po rodzime gatunki ryb? Hodowane zgodnie ze sztuką, bez sztucznych pasz, dostarczane bez potrzeby mrożenia. Czemu nie kupujemy bezpośrednio od hodowcy, przecież wtedy produkt jest najświeższy i najlepszej jakości? Marka Nasi Rybacy zrzesza gospodarstwa rybackie na terenie całego kraju. Jej celem jest wzmocnienie i zbudowanie nawyku zakupu ryb bezpośrednio w gospodarstwach rybackich przez: sklepy, hotele, restauracje, ale również klienta indywidualnego. Dzisiejszy przepis, który dla Was przygotowałem to karp smażony marynowany w ziołach. Danie dość proste, ale diabeł tkwi w szczegółach 🙂

Idealnie usmażony karp

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, czas powoli zabierać się za przygotowania. Menu zostało dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, ilość porcji także (nie lubimy marnować jedzenia). W dużym szklanym słoju dochodzi zakwas na barszcz wigilijny. W specjalnej glinianej misie dojrzewa ciasto na piernik. Aby przy przygotowywaniu świąt się nie umęczyć, wiele czynności można zaplanować lub wykonać wcześniej. Jednak przygotowanie ryby, (zwłaszcza z patelni)  proponuje zostawić sobie na ostatnią chwilę. Poniżej znajdziecie sposób na soczystego, usmażonego na złoto karpia.

Karp smażony marynowany w ziołach

Składniki:

  • 800 g filetu z karpia
  • kilka gałązek mięty
  • garść liści szczawiu
  • garść liści naci selera
  • 8 ząbków czosnku
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Oczyszczony, podzielony na porcje filet z karpia dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Świeże zioła posiekaj, czosnek bez obierania zmiażdż i pokrój na mniejsze kawałki.Rybę obłóż ziołami, czosnkiem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej olej. Fileta delikatnie oczyść z przypraw, obtocz w mące. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, po 1-2 minuty z każdej strony, aż ryba będzie ciemno złota. Po usmażeniu ułóż na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Karpia podawaj na półmisku ozdobionego cząstkami cytryny i świeżymi ziołami.
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
Artykuł Sfinansowany z Funduszu Promocji Ryb

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również