Boże NarodzenieDania główneWieprzowina
Karkówka pieczona z kiszoną kapustą
Karkówka pieczona z kiszoną kapustą to bez wątpienia idealny pomysł na rodzinny obiad. Nieważne, czy jest to codzienny obiad, czy taki bardziej świąteczny. Pieczeń praktycznie sama się robi, a pod nią tworzy się smakowita kapustka kiszona, która jest idealnym dodatkiem do karkówki. W osobnym naczyniu wystarczy wstawić ziemniaki lub kaszę i kompletny obiad gotowy. Zapraszam do lektury przepisu.
Karkówka pieczona z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy kozaka
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Po pierwsze mięso wyjmij z lodówki. Natrzyj solidnie solą i czarnym pieprzem, utartym czosnkiem, musztardą, suszonym majerankiem, na koniec olejem roślinnym. Następnie karkówkę odstaw na 2-3 godziny, aby przeszła przyprawami.
Krok 2:
Po drugie na dno naczynia do zapiekania ułóż kapustę kiszoną, na wierzch połóż karkówkę. Następnie zapiekaj przez 100 minut w 180°C „góra-dół”. Mięso po upieczeniu pokrój w plastry. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Tak sobie pomyślałem, że w zasadzie do kapusty można dodać kilka składników tożsamych dla bigosu (grzyby, śliwki, wino itp.) i po upieczeniu mięsa otrzymujemy dwa dania.
Po więcej przepisów na pyszne dania z mięsa wieprzowego zapraszam >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.