X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDania główneWieprzowina

Karkówka pieczona z kiszoną kapustą

Karkówka pieczona z kiszoną kapustą to bez wątpienia idealny pomysł na rodzinny obiad. Nieważne, czy jest to codzienny obiad, czy taki bardziej świąteczny. Pieczeń praktycznie sama się robi, a pod nią tworzy się smakowita kapustka kiszona, która jest idealnym dodatkiem do karkówki. W osobnym naczyniu wystarczy wstawić ziemniaki lub kaszę i kompletny obiad gotowy. Zapraszam do lektury przepisu.

Karkówka pieczona z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1,2 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy kozaka
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso wyjmij z lodówki. Natrzyj solidnie solą i czarnym pieprzem, utartym czosnkiem, musztardą, suszonym majerankiem, na koniec olejem roślinnym. Następnie karkówkę odstaw na 2-3 godziny, aby przeszła przyprawami.

Krok 2:

Po drugie na dno naczynia do zapiekania ułóż kapustę kiszoną, na wierzch połóż karkówkę. Następnie zapiekaj przez 100 minut w 180°C „góra-dół”. Mięso po upieczeniu pokrój w plastry. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Tak sobie pomyślałem, że w zasadzie do kapusty można dodać kilka składników tożsamych dla bigosu (grzyby, śliwki, wino itp.) i po upieczeniu mięsa otrzymujemy dwa dania.  

Po więcej przepisów na pyszne dania z mięsa wieprzowego zapraszam >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również