Przepis
Baranina, Jagnięcina
Jagnięcina curry Macieja Kuronia
Składniki
- 700 g jagnięciny (najlepiej comber)
- 1 duża posiekana w kostkę cebula
- 1 łyżka drobniutko posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka maku
- po 1 strączku wypestkowanej i pokrojonej w cienkie plasterki zielonej i czerwonej papryki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu
- po szczypcie gałki muszkatołowej i cynamonu
- Mięso kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i złocimy na nim cebulę i imbir, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Obsmażamy mieszając, ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mieszamy z makiem sól i pozostałe przyprawy, dosypujemy do mięsa i mieszamy całość jeszcze minutę. Następnie do mięsa dodajemy chili, dolewamy półtorej szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Zamiast chilli, imbiru, kurkumy i gałki mauszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry.2 łyżki ghee (sklarowanego masła) lub oleju
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i złocimy na nim cebulę i imbir, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Obsmażamy mieszając, ze wszystkich stron, aż się zarumieni. Mieszamy z makiem sól i pozostałe przyprawy, dosypujemy do mięsa i mieszamy całość jeszcze minutę. Następnie do mięsa dodajemy chili, dolewamy półtorej szklanki gorącej wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 45 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Zamiast chilli, imbiru, kurkumy i gałki mauszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry.