Dania głównePierogi i kluskiPotrawy wegetariańskie
Moje ulubione pierogi ruskie
Pierogi, chyba wszyscy je lubimy, a przynajmniej większość z Was. Rodzajów ich są dziesiątki, z mięsem, z warzywami, z tofu, z owocami. Można je smażyć, gotować, piec. Otwiera się coraz więcej restauracji specjalizujących się właśnie w pierogach. Z pewnością jedne z bardziej lubianych to pierogi ruskie. I ja właśnie mam dzisiaj dla Was przepis na moje ulubione pierogi ruskie.
Moje ulubione pierogi ruskie
Składniki:
Ciasto
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 200 ml wody lub np. mleka
- 1 łyżka masła
- 1 jajko, sól
Farsz
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego twarogu
- po 50 g: rokpola, cheddara i bryndzy
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce soli czosnkowej i cebulowej
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 100 g masła
Przygotowanie:
Krok 1:
Mąkę przesiej na stolnicę, następnie dodaj jajo, łyżkę stopionego masła, szczyptę soli oraz około pół szklanki przegotowanej ciepłej wody i wyrób ciasto. Odstaw je na 20 minut, żeby „odpoczęło”.
Krok 2:
Cebulę i czosnek obierz, cebulę poszatkuj, a czosnek posiekaj i razem podsmaż na oleju.
Krok 3:
Twaróg zmiel na przemian z ziemniakami, podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi serami. Przypraw solą czosnkową i cebulową, białym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Zamiast pieprzu możesz użyć curry lub np. chili, a zamiast soli czosnkowej czy cebulowej – soli selerowej lub np. ziołowej.
Krok 4:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuj ciasto i szklanką wytnij krążki. Na środku każdego krążka połóż kulkę farszu, brzegi ciasta zwilż wodą i starannie zlep.
Krok 5:
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od chwili wypłynięcia i wyjmuj łyżką cedzakową.
Podawaj np. polane roztopionym masłem.
Osobiście polecam również pierogi, zresztą nie tylko ruskie, podsmażone na patelni lub np. w piekarniku z dodatkiem masła.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mącznych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Polecam wszystkim ten przepis.ciasto jest elastyczne i super się lepić,a jeśli zrobicie farsz jak z przepisu pierogi są idealne
Ile pierogów wyjdzie z podanej receptury, jeżeli do wykrawania krążków użyjemy szklanki.
Ok 50 sztuk pierogów.
Za dużo tego pieprzu, zdecydowanie za dużo.
Dziękuję za zwrócenie uwagi już zmieniłem w przepisie.