Sałatki
Sałatka z tuńczykiem i sosem tysiąca wysp
Sałatka z tuńczykiem i sosem tysiąca wysp to jedna z moich ulubionych sałatek. Pyszna, świeża, z dodatkiem jajka. Jest szybka w przygotowaniu, kolorowa i bez wątpienia bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się jako lunchbox, lub np. szybka przekąska na kolacje, drugie śniadanie. Tuńczyk fantastycznie smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami, a z pewności lubi się również z jajkiem. Koniecznie wypróbujcie to połączenie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Sałatka z tuńczykiem i sosem tysiąca wysp
Składniki:
- 1 awokado
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1 papryka
- 1 mała marchewka
- 100 g ulubionej mieszanki sałat
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub np. w sosie własnym
- sos tysiąca wysp, ja użyłem tego od Roleskiego
- 2 jajka „0”
- garść ulubionych pestek i nasion np. słonecznik, dynia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pokrój warzywa. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, następnie podziel na ćwiartki, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na pół, paprykę pokrój w cienkie paski. Marchew pokrój w cienkie jullienne.
Krok 2:
Wszystkie składniki połącz w talerzu lub np. w salaterce. Sałatkę podawaj z prażonymi pestkami, ja użyłem dyni i słonecznika oraz jajkiem na twardo lub np. w koszulce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Zawsze do usług 🙂
Jakim innym sosem mogę zastąpić?
https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/ryby/salatka-z-tunczykiem-i-sosem-musztardowym/
Sosem z tego przepisu 🙂