X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Żurek grzybowy-na domowym zakwasie

Żurek to tradycyjna zupa Słowian północnych, powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej. Charakteryzuje się intensywnym kwaśnym smakiem oraz mnogością różnych wariacji. Kilka dni temu dostałem od mojego przyjaciela zwanego Chlebodawcą słoik pysznego zakwasu. Przygotowałem z niego żurek grzybowy z dodatkiem białej surowej kiełbasy. Smak wprost nie do opisania, dlatego nazwałem go „NAJLEPSZY”.

Najlepszy żurek grzybowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (podgrzybków lub np. borowików)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 6 pętek białej surowej kiełbasy
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub np. warzywnego
  • 1 marchewka
  • korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 ziemniaki
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 150 ml śmietaknki 30% UHT
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby przełóż do miski, zalej wrzątkiem. Odstaw na 20-30 minut aż zmiękną. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2:

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę do lekko złotego koloru.

Krok 3:

Białą kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, aby podczas gotowania nie pękała (idealnie do tego celu nadaje się wykałaczka). Przełóż kiełbasę do garnka, następnie wlej wywar, dodaj grzyby, warzywa: marchew, pietruszkę oraz selera obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i majeranku. Po tym czasie wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w plasterki, dodaj z powrotem do zupy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.

Krok 4:

Na końcu dodaj żurkowy zakwas i śmietankę. Doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem.

Żurek grzybowy podawaj od razu.

Na koniec, kilka rad
  • Podczas socjalnych uroczystości można podawać go w specjalnych chlebkach.
  • Żurek grzybowy można przygotować w wersji postnej np. na wigilie.
  • W związku ze zbliżającym się 11 listopada, polecam przygotować wersję tej zupy na gęsinie. Dla bardziej odważnych, na gęsich żołądkach 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również