X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Żurek grzybowy-na domowym zakwasie

Żurek to tradycyjna zupa słowian północnych, powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej. Charakteryzuje się intensywnym kwaśnym smakiem oraz mnogością różnych wariacji. Kilka dni temu dostałem od mojego przyjaciela zwnaego Chlebodawcą słoik pysznego zakwasu. Przygotowałem z niego żurek grzybowy z dodatkiem białej surowej kiełbasy. Smak wprost nie do opisania, dlatego nazwałem go „NAJLEPSZY”.

Najlepszy żurek grzybowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 pętek białej surowej kiełbasy
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 marchewka
  • korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 ziemniaki
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 150 ml śmietaknki 30% UHT
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby przełóż do miski, zalej wrzątkiem. Odstaw na 20-30 minut aż zmiękną. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 2:

Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę do lekko złotego koloru.

Krok 3:

Białą kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, aby podczas gotowania nie pękała (idealnie do tego celu nadaje się wykałaczka). Przełóż kiełbasę do garnka, wlej wywar, dodaj grzyby, warzywa: marchew, pietruszkę oraz selera obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i majeranku. Po tym czasie wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w plasterki, dodaj z powrotem do zupy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.

Krok 4:

Na końcu dodaj żurkowy zakwas i śmietankę. Doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem. Żurek grzybowy podawaj od razu.
Na koniec, kilka rad
  • Podczas socjalnych uroczystości można podawać go w specjalnych chlebkach.
  • Żurek grzybowy można przygotować w wersji postnej np. na wigilie.
  • W związku ze zbliżającym się 11 listopada, polecam przygotować wersję tej zupy na gęsinie. Dla bardziej odważnych, na gęsich żołądkach 🙂
Warto jest zacząć przygotowanie tak szlachetnej zupy od nastawienia żytniego zakwasu, na który przepis znajdziecie
SMACZNEGO!!!
 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również