Zupy
Żurek grzybowy-na domowym zakwasie
Żurek to tradycyjna zupa Słowian północnych, powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej. Charakteryzuje się intensywnym kwaśnym smakiem oraz mnogością różnych wariacji. Kilka dni temu dostałem od mojego przyjaciela zwanego Chlebodawcą słoik pysznego zakwasu. Przygotowałem z niego żurek grzybowy z dodatkiem białej surowej kiełbasy. Smak wprost nie do opisania, dlatego nazwałem go „NAJLEPSZY”.
Najlepszy żurek grzybowy
Składniki:
- 1/2 szklanki suszonych grzybów (podgrzybków lub np. borowików)
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 6 pętek białej surowej kiełbasy
- 1,5 l wywaru mięsnego lub np. warzywnego
- 1 marchewka
- korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
- 4 ziemniaki
- 500 ml zakwasu na żur
- 150 ml śmietaknki 30% UHT
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Grzyby przełóż do miski, zalej wrzątkiem. Odstaw na 20-30 minut aż zmiękną. Następnie pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2:
Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny, podsmaż cebulę do lekko złotego koloru.
Krok 3:
Białą kiełbasę nakłuj w kilku miejscach, aby podczas gotowania nie pękała (idealnie do tego celu nadaje się wykałaczka). Przełóż kiełbasę do garnka, następnie wlej wywar, dodaj grzyby, warzywa: marchew, pietruszkę oraz selera obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Gotuj 15 minut na małym ogniu pod przykryciem z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i majeranku. Po tym czasie wyjmij ugotowaną kiełbasę i pokrój w plasterki, dodaj z powrotem do zupy z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotuj 15-20 minut do miękkości ziemniaków.
Krok 4:
Na końcu dodaj żurkowy zakwas i śmietankę. Doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw solą i czarnym pieprzem.
Żurek grzybowy podawaj od razu.
Na koniec, kilka rad
- Podczas socjalnych uroczystości można podawać go w specjalnych chlebkach.
- Żurek grzybowy można przygotować w wersji postnej np. na wigilie.
- W związku ze zbliżającym się 11 listopada, polecam przygotować wersję tej zupy na gęsinie. Dla bardziej odważnych, na gęsich żołądkach 🙂