Przepis
Składniki
- 1 l mleka
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka lub wody
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Przesiewamy mąkę, wbijamy do niej jaja, dodajemy mleko lub wodę. Wyrabiamy twarde ciasto. Wyrabiamy je długo, żeby nabrało powietrza, wtedy po przekrojeniu będą w nim widoczne dziurki, poza tym ciasto musi być elastyczne. Pozostawiamy je przez pół godziny, żeby sobie odpoczęło. Następnie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto bardzo cienko, znowu pozostawiamy je na chwile, a gdy przeschnie zwijamy w rulon, albo tniemy na prostokąty, które kładziemy jeden na drugi i tniemy makaron „po palcach”. Gotowy makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy taki makaron we wrzącej wodzie. Domowe makarony gotuje się dość krótko. Odcedzamy i wkładamy od razu do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i solą.