X

Czego szukasz?

Przepis
ŚniadaniaZupy

Prawdziwa zupa mleczna z makaronem

Składniki

  • 1 l mleka
  • 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • sól, cukier

Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę, wbijamy do niej jaja, dodajemy mleko lub wodę. Wyrabiamy twarde ciasto. Wyrabiamy je długo, żeby nabrało powietrza, wtedy po przekrojeniu będą w nim widoczne dziurki, poza tym ciasto musi być elastyczne. Pozostawiamy je przez pół godziny, żeby sobie odpoczęło. Następnie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto bardzo cienko, znowu pozostawiamy je na chwile, a gdy przeschnie zwijamy w rulon, albo tniemy na prostokąty, które kładziemy jeden na drugi i tniemy makaron „po palcach”. Gotowy makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy taki makaron we wrzącej wodzie. Domowe makarony gotuje się dość krótko. Odcedzamy i wkładamy od razu do gorącego mleka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku cukrem i solą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również