Przepis
Składniki
- 1 kg bakłażanów
- 400 g grzybów (mogą być prawdziwki, kurki lub pieczarki)
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 125 ml śmietany
- kilka łyżek tartej bułki
- 6 łyżek oleju
- natka pietruszki, świeży koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Solimy połówki i odstawiamy na pół godziny żeby puściły sok, potem płuczemy je i osuszamy. Grzyby czyścimy, kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dusimy razem na oleju: cebulę, miąższ z bakłażanów oraz grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, tartą bułkę i jajo. Mieszamy. Farszem napełniamy bakłażany i układamy w żaroodpornym, naczyniu, dodajemy 3 łyżki oleju i kilka łyżek wody. Zapiekamy przez pół godziny w temperaturze 180ºC. Pod koniec zapiekania polewamy śmietaną.