Przepis
Warzywa faszerowaneWarzywa i grzyby
Cukinia z wątróbką
Składniki
- 1 kg cukini
- 500 g wątróbek drobiowych
- 3 jajka – w tym dwa ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 125 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- mąka do obtoczenia wątróbki
- świeża szałwia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cukinię myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe odcinki. Wątróbkę czyścimy, płuczemy, osączamy i oprószamy mąką. Smażymy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulką. Po usmażeniu solimy i pozostawiamy do ostygnięcia. Siekamy jaja na twardo, wątróbkę i doprawiamy posiekaną szałwią i pieprzem. Farsz nakładamy na plastry cukini. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim cukinię. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie kładziemy na każdym kawałku cukini po kawałeczku masła i polewamy śmietaną przyprawioną solą i pieprzem. Zapiekamy jeszcze 15 minut.