X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 1 kg cebuli – 6 dużych sztuk
  • 100 g oscypka lub innego żółtego sera
  • 100 g pieczarek
  • 2-3 marchewki, kawałek selera, pietruszka
  • ok. 50 ml śmietany kremówki
  • po łyżce świeżych posiekanych ziół: natki pietruszki, majeranku
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Cebule obieramy i gotujemy ok. pół godziny w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i ostudzeniu wydrążamy z nich miąższ, najlepiej wyjmując kolejne warstwy. Wydrążone środki cebuli, obrane i opłukane jarzyny kroimy na plastry i dusimy w oleju. Po 5 minutach dodajemy utarty żółty ser i doprawiamy solą, pieprzem i połową ziół. Mieszamy i napełniamy farszem cebule. Część farszu pozostawiamy i mieszamy z pieczarkami pokrojonymi w pół plasterki. Układamy cebule w naczyniu żaroodpornym z resztą farszu. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200ºC. Z mąki, masła i mleka przygotowujemy sos beszamelowy, który mieszamy z ubitą śmietaną i ziołami. Polewamy nim upieczone cebule.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również