X

Czego szukasz?

Przepis
Warzywa faszerowane

Papryka faszerowana mięsem

Składniki

  • 8 strąków papryki
  • 3 pomidory
  • 200 g ryżu
  • 700 g mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • tymianek, majeranek, rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju. Mieszamy mięso, ryż, jaja, cebulę, czosnek i przyprawy: posiekane świeże zioła, lub suszone, sól i pieprz. Mieszamy farsz, a następnie myjemy papryki, wydrążamy środki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki nadziewamy farszem, układamy w rondelku, dodajemy trochę oleju, wywar i wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również