Przepis
Warzywa faszerowane
Papryka faszerowana mięsem
Składniki
- 8 strąków papryki
- 3 pomidory
- 200 g ryżu
- 700 g mielonego mięsa
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
- tymianek, majeranek, rozmaryn
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody i odcedzamy lekko twardy. Czosnek siekamy i ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na łyżce oleju. Mieszamy mięso, ryż, jaja, cebulę, czosnek i przyprawy: posiekane świeże zioła, lub suszone, sól i pieprz. Mieszamy farsz, a następnie myjemy papryki, wydrążamy środki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki nadziewamy farszem, układamy w rondelku, dodajemy trochę oleju, wywar i wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu przez około 25 minut.